Dataspelsprofiler i protest mot sexism

6:56 min

Datorspelsprofiler från hela Sverige gått samman och säger att de inte tänker tolerera trakasserierna av de kvinnor som uttalar sig kritiskt om vissa spel.

Bakgrunden är att flera kvinnor som påpekat att kvinnliga karaktärer i datorspel ofta är avklädda eller i sexistiska roller som strippor, har blivit trakasserade och uthängda på nätet.

Nu går en samlad dataspelsbransch i Sverige emot detta. En av dem som har skrivit under debattartikeln är Karlshamnsbon och spelskaparen Mattias Nygren. 

– Det har uppstått en kulmen av hot under de senaste veckorna och vi inom branschen tycker det är viktigt att gemensamt visa att vi inte accepterar det, säger han. 

Mattias Nygren förklarar att dataspelsbranschen har förändrats mycket under se senaste åren. 

– Pojkrumsbilden av den genomsnittlige spelaren är inte längre sann, utan allt fler spelare är kvinnor. Då är det viktigt att titta på hur till exempel kvinnliga karaktärer i spelen framställs. Dessutom ska alla känna sig välkomna att ta steget in i spelbranschen om de är intresserade av den, säger han. 

Vilka är det som hotar och trakasserar kvinnor som är kritiska?

– Det är svårt att veta eftersom de inte gör det under sina riktiga namn. Men det är personer som känner sig hotade av att kvinnor tar en allt större plats i branschen, det är läskigt med förändring helt enkelt. 

Har det hänt något kring hur kvinnor porträtteras i spelen då?

– Det finns mycket kvar att göra, men vi är på god väg. Det är vanligare att kvinnliga karaktärer porträtteras som starka och mäktiga hjältinnor än det var förr.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista