Ryska satelliter styr svenska traktorer

4:25 min

Tänk dig robotgräsklipparna som kör runt och klipper gräsmattan på egen hand. Fast istället är det traktorer som kör runt på åkern.

Tekniken går framåt för de maskiner som bönderna använder idag. Förarlösa traktorer kan bli verklighet inom jordbruket.

Styrs av satelliter
Tekniken finns redan. Traktorerna styrs automatiskt med hjälp av amerikanska och ryska satelliter. Samtidigt behövs fortfarande bonden i traktorn.

– Styrningsmässigt funkar det utan förare. Men bonden blir mer och mer beslutsfattare i traktorn, hur mycket gödning ska användas, är allt rätt inställt och så vidare, säger Johan Martinsson, marknadsansvarig på ett företag som jobbar med ny teknik inom lantbruk.

Kan löna sig
Det finns pengar att tjäna på detta trots att det kostar enligt Johan Martinsson. Själva arbetet på åkern kan bli mer effektivt.

– Om man inte kör med tekniken, hur mycket kör man med överlapp, hur mycket kör man i onödan på fältet? Räknar man förartid och bränsleförbrukning har vi en kort pay-off-tid, säger Johan Martinsson på ett företag som jobbar med denna tekniken.

Kanske överflödiga
Frågan är då om bonden så småningom blir överflödig inom lantbruket. 

– Än så länge får man vara med och titta och svänga lite. I framtiden kanske vi blir överflödiga, det är ganska tråkigt, säger Jörgen Andersson som driver ett lantbruk.