Friidrottaren från Karlskrona, Nadja Casadei med den lilla mopsvalpen Ketchup. Foto: Privat.

Nadja Casadei gör cancerpodd

"Ibland har jag kört "cancerkortet"
9:39 min

Fuck Cancer-podden samlar historier om hur det är att vara ung och drabbas av cancer. Nadja Casadei, friidrottare från Karlskrona är en av deltagarna. 

"En podd om sanningen, ilska, hat och sorg. En podd om att kämpa och ibland vinna".

Så beskrivs Fuck Cancer-podden, en podd som skapats av organisationen Ung Cancer som som arbetar för unga vuxna som drabbas av sjukdomen.

Har själv haft cancer
Julia Mjörnstedt, Ung Cancers generalsekreterare som fick cancer vid 21-års ålder, leder samtalet och i tredje avsnittet dyker Nadja Casadei, friidrottare från Karlskrona upp. 

– Jag har varit väldigt öppen om min sjukdom innan också, men det kändes annorlunda att prata med Julia. Hon vet exakt vad jag har gått igenom, förklarar Nadja Casadei. 

Julia Mjörnstedt berättar att idén till podden kom när hon insåg att medier ofta visar en väldigt klichéartad bild av cancerdrabbade. 

– Antingen är det lyckliga överlevnadshistorier eller sorgliga sjukdomsberättelser med folk som tappar håret. Vi vill visa att det finns lika många historier som människor, förklarar hon. 

Humor hjälpt till
Nadja Casadei  berättar till exempel att en stor del i kampen mot cancern har varit humor, något som hennes omgivning hakat på. 

– Ibland har jag kört "cancerkortet" på skoj och bett mamma hämta kaffe, "jag har ju faktiskt cancer", säger Nadja Casadei och skrattar. 

Julia Mjörnstedt håller med. 

– Jag tror att jag och Nadja har haft samma inställning till cancern, berättar hon. 

Podden består av tio avsnitt där olika personer med erfarenhet av cancer intervjuas. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".