Svenskarna dricker mycket kaffe. Foto: Lars-Ola Marakatt.

Kaffe och kaka är mer än bara mys

"Gustav III dödlighetstestade kaffe"
8:00 min

Mys och samkväm - men också ond bråd död. Sara Arámbula har samlat in berättelser om kaffe och kaka som hon nu turnerar runt med. 

Just nu pågår Kulturkalaset i Sölvesborg. En av aktiviteterna handlar om kaffe och fikabröd. Det är den nordiska mästaren i berättande, Sara Arámbula som med "Sju berättelser till kaffet" ger inblick i fikandets historia i Sverige.

Det blir varma berättelser om mys och samkväm. Men också om ond bråd död.   

– Alla berättelser handlar om kaffe och kakor på ett eller annat sätt. Ämnet är fascinerande för att fika sitter så djupt i den svenska folksjälen. Bara att vi har ett ord för det är unikt för oss, säger hon. 

Vädret orsak till kaffedrickande?
Svenskarna är bland de i världen som dricker allra mest kaffe. Sara Arámbula tror att det kan ha med vädret att göra. 

– Vi vistas inomhus halva året och om vi ska hålla oss sociala får man bjuda till lite. Kaffe hjälper, säger hon. 

Kaffeberättelserna hade premiär i oktober och hon har fått väldigt positiv respons. 

– Telefonen har ringt galet mycket sedan dess, så jag har förstått att jag träffat rätt. Kaffepausen i mitten är också viktig. Då får publiken chans att berätta egna kaffehistorier, säger hon. 

Gustav III undersökte kaffets dödlighet
En av berättelserna handlar om hur man såg på kaffe under 1700-talet. Då gick åsikterna nämligen isär. Vissa ansåg att kaffe var ett livselixir, medan andra trodde att det var skadligt, berättar Sara Arámbula. 

– Kungen Gustav den III gjorde världens första kliniska prövning för att testa dödligheten i kaffe. Han lät plocka upp två fångar från fängelsehålan, som fick välja mellan att dricka kaffe eller te tills de dog. Det hela slutade med att kungen dog innan de båda fångarna, han blev ju skjuten på maskeradbal, berättar Sara Arámbula. 

Vem levde längst av fångarna då?

– Ja, det får man veta om man kommer till Kulturkalaset ikväll.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".