Statyn Julian 2014 är fyra meter hög och skapad av den franske konstnären Xavier Veilhan. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Gul gubbe avtäckt på F17 i Kallinge

Lotta Mossum: "Associationerna går till hjälten"
3:51 min

En fyra meter hög och gul person pryder nu F17 i Kallinge. Det är konstnären Xavier Veilhans skapelse och ska symbolisera den räddande hjälten. 

Tidigare i år fick E22 utanför Ronneby ett monument i form av ett flygplan. Idag avtäcks ännu ett, denna gång på Kallinge flygplats. Det rör sig om en fyra meter hög gul staty som kallas Julian 2014 skapad av den franska konstnären Xavier Veilhan.

– Det var så spännande att ha konstverket i den här miljön. Att på väldigt kort tid vara ute och rädda människor. Associationerna går till hjälten och tryggheten när han står där och blickar ut, säger Lotta Mossum, curator på statens konstråd och projektledare för gestaltningen. 

Den ska förhålla sig till drömmen om den räddande hjälten, militären som idé och till vår tids brytning mellan en allt starkare individualism och ett parallellt behov av ett kollektiv som kan rädda oss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".