Öar blir mer tillgängliga

Ett stort uppröjningsarbete pågår just nu på öarna Brorsö och Harö i Hällaryds skärgård utanför Karlshamn. Totalt ska 18 öar röjas upp innan 2016. 

Öarna har blivit överväxta och otillgängliga efter att betesdjur som tidigare hållt växtligheten i skick inte längre går där.

Uppröjningen är en del av det stora projektet Grace som är ett EU-finansierat projekt där Länsstyrelsen i Blekinge fått en budget på runt 18 miljoner. Länsstyrelsen ska för miljonerna att röja upp på 18 öar i Blekinge och hitta djurägare som vill ha sina djur på öarna för att hålla växtligheten i skick. 

Projektet startade 2011 och kvar att röja är Mölleskär utanför Kristianopel och Torhamnaskär. Även Björnön- Dragsö utanför Ramdala är snart färdigröjda och Lotta Bergström som är handläggare för Grace tror att arbetet ska vara klart till slutet av 2015. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".