Stort säkerhetspådrag under mordrättegång

1:41 min

Imorgon inleds rättegången mot det par som misstänks för att på valborgsmässoafton ha mördat åtta-åriga Yara Alnajjar i Karlskrona.

När rättegången inleds imorgon klockan nio är det under speciella omständigheter. Extra vakter har hyrts in och så kallade vittnesstödjare kommer också att finnas på plats.

– Det är en känslig rättegång som behandlar svåra frågor och jag tror att många kommer att bli illa berörda, säger lagmannen Laila Kirppu.

Olika salar
Intresset är så pass stort att tingsrätten tidigt insåg att alla intresserade inte skulle få plats i salen. Därför kommer rätten, åklagare, advokater och misstänkta att sitta i ett rum, journalister, anhöriga och andra kommer att sitta i salen intill och följa allt på en stor bildskärm.

Hade man inte hittat den här lösningen hade man annars knappast kunnat hålla rättegången i Blekinge utan hade fått flytta allt till större lokaler hos någon annan tingsrätt.

Ingen hotbild
De speciella omständigheterna och det faktum att man kommer att ha totalt fem vakter till trots, någon hotbild mot någon av de inblandade ska inte finnas.

– Nej vi har varit i kontakt med polisen och vi har inte hört något om hot, avslutar Laila Kirppu.