Bostadsbygge där ungdomar skulle kunna få lärlingsplatser.

Fler lärlingsplatser i Karlshamn

"Jag tycker synd om dem, det är sorgligt."
1:17 min

Gun Hedlund och Anders Englesson från MP vill att det ska bli fler lärlingsplatser i Karlshamns kommun. 

Enligt de båda politikerna ska det gå till så att man redan vid upphandling av kommunala projekt lägger in en klausul om att bolaget ska ordna lärlingsplatser.

Gun Hedlund vill att det ska bli lärlingsplatser inom en hel rad branscher:

– Bygg-och anläggningsprogrammet, fordons -och transport, och restaurang och livsmedel och vård och omsorg, säger hon. 

Skrivit motion
Tillsammans med partivännen Anders Englesson har Gun Hedlund skrivit en motion om att införa lärlingsklausuler vid upphandling av kommunala projekt, alltså att bolag som vill ha uppdrag av kommunen måste ordna lärlingsplatser.

Motionen ser nu ut att bli antagen på nästa kommunfullmäktigesammanträde. Som politiker i gymnasienämnden ser Gun Hedlund ofta unga som inte kan avsluta sina studier för att de inte får lärlingsplatser och unga arbetslösa.

– Jag tycker synd om dem, det är sorgligt. Man kan inte vänta sig att man ska få någon erfarenhet om man inte kommer in någonstans. Man skulle ju kunna utnyttja de här offentliga upphandlingarna inom kommunen till att få in ungdomarna, säger Gun Hedlund.

Systemet finns i Karlskrona
Systemet med lärlingsklausuler vid upphandling finns sedan 2012 i Karlskrona och nu ser flera bolag i Karlshamn positivt på detta. Bland annat Karlshamns Energi, Karlshamns bostäder och Karlshamnsfastigheter.

– Ja, det är klart att det går att genomföra. Det är bara att ställa det som krav i själva upphandlingen, säger Håkan Anderberg som är upphandlingschef i Karlshamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".