1 av 6
Fem månader gamle Ludvig kämpar på i simringen på babysimmet i Svedmyrabadet i Stockholm. Foto: Mårten OP Andersson/TT
2 av 6
Varmbadhuset i Karlskrona är det enda i Sverige som drivits oavbrutet sedan 1904. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 6
Övre bassängen i varmbadhuset i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
4 av 6
Massören Git Andersson har sin lokal i varmbadhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
5 av 6
Damer och herrar växlar om i de olika bassängerna i varmbadhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
6 av 6
Ett av många räcken i varmbadhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Stängt varmbadhus gör babysim husvillt

"Babysim räddar liv"
1:28 min

En tillfällig stängning av varmbadhuset i Karlskrona skulle innebära att det populära babysimmet läggs ner.

Badhuset står på träpålar som måste förstärkas och under renoveringen måste huset stängas. Joakim Midlöv har drivit babysimmet i 15 år, och han ser inga alternativ.

– Det innebär att vi får lägga ner verksamheten i och med att jag inte vet idag om vi kan hitta någon annan bra lokal att vara i med det djupet som vi har nu i badhuset, i stället för de låga bassänger som finns där vi får krypa fram och det är svårt att dyka med barnen, säger han.

Ruta ett
En förstärkning av grunden och renovering av bassängerna i varmbadhuset skulle ta minst ett år. Babysimmet har byggts upp under 20 år och stadigt vuxit från 60 till 300 deltagare per år. Och att ligga nere under ett år skulle vara som  att börja om på ruta ett, enligt Joakim Midlöv. Och barnen skulle gå miste om viktig simträning.

– Om barnen är ute i båt med föräldrar och skulle ramla i vattnet får de inte panik, de har vattenvana och kan plaska runt och ta sig upp till ytan. Det är den stora vinsten, och det räddar liv, säger han.

Svårt hitta
Förutsatt att politikerna skjuter till de pengar som behövs kan renoveringen starta 2016. Massageterapeuten Git Andersson är en av två egenföretagare som hyr in sig i varmbadhuset och som också får se sig om efter en ersättningslokal då. Men även om hon tror det blir svårt att hitta så hoppas hon att renoveringen blir av.

– Jag tycker det är jätteviktigt att man bevarar den här fina byggnaden för den är unik. Och måste man renovera så måste man, och då får vi försöka lösa det därefter, säger hon.

 Och Joakim Midlöv håller med.

– Men frågan är ju hur man kan hjälpa oss att hitta en motsvarande lokal, och det finns säkert fler som är i behov av den hjälpen, säger Joakim Midlöv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".