Byggnaden uppfördes i mitten av 1500-talet. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Ruinen Lyckå slott rustas upp

"Det är viktigt att säkra upp muren"
6:45 min

Nu rustar Länsstyrelsen återigen upp ruinen Lyckå slott i Lyckeby. Det rör sig om restaureringar av murbruket som håller på att förfalla.

Eftersom ruinen saknar tak så rinner det ner vatten i murverket som då skapar risk för att stenen kan rasa. Renoveringen man genomför nu har kostat nästan 400.000 kronor och syftar till såväl säkerhet och estetik som bevarandet av ett viktigt kulturminne.

Den tidens länsresidens
Lyckå län, som var gamla östra Blekinge styrdes från denna byggnad där länsmannen, vår tids landshövding, bodde och hade representation.

– Borgen var bara i bruk i ungefär 50 år. Befästningstekniken gick väldigt fort på den här tiden och det var ett enormt arbete att bygga upp dessa befästningar, säger Karl-Oskar Erlandsson, arkeolog på Länsstyrelsen.

Delar av borgen användes senare för att bygga upp Kristianopel som var tänkt att bli den stora motpolen till staden Kalmar.

Ny teknik håller bättre
I gamla lagningar använde man cement och annat hårt murbruk vilket gjorde att fukten kom in men inte ut. Det motverkar man nu med bättre teknik i form av ett hydrauliskt kalkbruk som andas bättre och klara mer fukt.

– Om ett antal år måste vi ändå komma tillbaka igen för att den inte ska rasa, så det här är något som behöver underhåll, säger Karl-Oskar Erlandsson.

Graniten fogas om, man kilar upp den och fyller den med bruk för att stenarna ska ligga bättre.

Ett ovanligt projekt
André Aspehag är van vid att jobba med sådant som är gammalt men ett 400 år gammalt slott slår det mesta vad gäller murar och kakelungnar som normalt ligger i hans yrke.

– Det är fantastiskt att gå på en byggnad som är från 1500-talet, säger han. Det är som en tidsresa.

Renoveringen påbörjades i september och ska vara klar till slutet av november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".