Spice i olika former. Foto: Polisen.

Drogen spice vanlig i Blekinge

"Folk tillverkar det hemma"
5:34 min

Den senaste tiden har uppmärksamheten kring drogen spice varit stor runt om i landet. Flera ungdomar har fått föras till sjukhus efter överdoser. Även i Blekinge är drogen vanlig. 

På bara några dagar har åtta gotländska ungdomar kommit in till lasarettet i Visby med allvarlig förgiftning efter att de använt drogen spice. I flera fall har det varit livshotande.

Kriminalinspektör Pelle Jonasson vid Blekingepolisen jobbar mot narkotika. Han förklarar vad spice är. 

– Det är en syntetisk form av marijuana som ger en ruseffekt. Det framställs med hjälp av bland annat aceton och blandas med örter eller växtdelar. Folk tillverkar hemma och säljer på nätet, säger han. 

Polisen ett steg efter
Drogen finns i både lagliga och olagliga versioner. Enligt Pelle Johansson ligger svenska polisen ett steg efter tillverkarna, som kan uppfinna substanser med ny molekyluppsättning allt eftersom polisen börjar klassa den förra som drog. 

Pelle Jonasson har träffat folk som testat spice och många av dem berättar hur dåligt de mår av den. 

– Den är dessutom väldigt lömsk och beroendeframkallande. Man kan bli förgiftad, men många missbrukare tar tyvärr den risken, förklarar han. 

Spice tillverkas genom en procedur med aceton. När man röker drogen så frigörs acetonen och går upp i hjärnan. Det är förmodligen det som hänt bland annat ungdomarna på Gotland. 

Träffar på det ofta
Även i Blekinge är spice vanligt, berättar Pelle Jonasson. 

– Det är rätt ofta vi träffar på det. Dessutom har det ökat på senaste tid. 

Kan man som förälder vara uppmärksam på något särskilt om man misstänker att ens barn använder spice?

– Man ser ofta på en person om de är påverkade. Efter ett tag kan man ändra personlighet, bli introvert och uppträda annorlunda. 

Vad är spice?

Syntetiska cannabinoider är en så kallad RC-drog, Research Chemicals. Det vill säga designade droger som är framtagna för att möta ett visst behov, i det här fallet att efterlikna cannabisruset i hjärnan.

De finns i olika varianter. Antingen som färdiga rökmixar, alltså att kemikalierna är utblandade med någon torkad växt som går att röka. Eller i pulverform där man själv får hälla det över till exempel tobak och sedan röka det.

Mellan 2012 och 2013 fördubblades antalet beslag av drogen spice i Sverige. 2012 skickade polis och tull in 1 195 ärenden till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. En siffra som under 2013 ökade till 2 322.

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".