Fler bensköra får medicin

1:30 min

Fler blekingebor med benskörhet får nu medicin. Det tack vare en bentäthetsmätare och en större medvetenhet om benskörhet på Blekingesjukhuset.

Jan Vest är ortoped och specialist i benskörhet på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

– Innan vi fick bentäthetsmätaren så var det väldigt få som fick diagnosen benskörhet och ställer man inte diagnosen så är det ju svårt att behandla, säger han.

Benskörhet, eller osteoporos som det också heter, är en skelettsjukdom. Benvävnaden inne i benet förtunnas och blir porös, vilket ökar risken för sprickor eller frakturer, oftast i handled, ryggkotor eller lårbenshalsen.

Enligt Socialstyrelsen får hälften av alla kvinnor och ca en fjärdedel av alla män benskörhet någon gång i livet. Det är alltså en folksjukdom. Men i Sverige är man dålig på att se riskgrupperna och sätta in förebyggande åtgärder. Tidigare fick bara 8 procent av blekingeborna medicin efter en benskörhetfraktur, men idag är Blekinge uppe i riksgenomsnittet på 12 procent. 

Det har med andra ord blivit bättre, men det är inte gott nog tycker Jan Vest.

– Vi måste bli bättre på att ställa diagnosen och börja behandla de här patienterna. Sverige och Norge är de länder i världen som har flest personer med benskörhetsfrakturer. Även om vi i rikssnitt behandlar 12 procent av de här patienterna så borde vi behandla betydligt flera, hälften kanske, säger han.

Om någon av föräldrarna haft benskörhet är risken stor att man själv drabbas. Jan Vest rekommenderar därför att göra ett enkelt gratistest på nätet. Får man över 15 procent på det testet är det dags att gå till vårdcentralen och be om en remiss till bentäthetsmätning.

Länk till Frax-testet på nätet:

http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.aspx?country=5

Torsdagen 6/11 är det föreläsning om benskörhet i Langemarksalen på Blekingesjukhuset i Karlskrona.