Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiggarnas situation lockade inga politiker till möte

Publicerat torsdag 30 oktober 2014 kl 16.22
"Kommunen har hittills inte gjort något"
6:59 min
Sara Månsson Möllergren tillsammans med Vasile & Floriana-Fraguta Maruntelo från Rumänien. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Idag hölls ett stormöte i Karlshamns rådhus för att diskutera tiggarnas situation i kommunen. Representanter från flera kyrkoförsamlingar, butiker och privatpersoner deltog, men trots inbjudningar så kom ingen från kommunen eller socialförvaltningen.

Sara Månsson Möllergren var besviken eftersom de som uppehåller sig i en kommun också är ansvarig för dem. Hon har själv besökt Rumänien och kan med sina språkliga kunskaper kommunicera med de som kommer därifrån. med på mötet fanns även två Rumäniserade romer som tvingats lämna sina barn kvar i Brezoi där de kommer från.

Drabbas själv när hon vill hjälpa
Sara har själv ställt upp sin husvagn under den viadukt där några av tiggarna sover för att ge dem en drägligare tillvaro. Detta har dock inneburit att hon själv riskerar att straffas.

– Igår ringde en parkeringsvakt som var förtvivlad då han, enligt sina chefer var tvungen att sätta en parkeringsbot på husvagnen, säger hon.

Hon kom dock överens med chefen att den skulle få stå kvar utan parkeringsbot tills mötet skulle hållas idag men eftersom ingen dök upp från kommunen så kvarstår nu problemet.

Svenskar har gjort samma sak
Det är inte förbjudet att tigga i Sverige och den fria rörligheten inom EU gör att fler människor reser till rikare länder under kortare perioder. Sara pekar på att även svenskarna har upplevt en tid då man sökte sig till ett rikare land i form av utvandringsvågen till Amerika på 1800-talet. 

– Det finns människor som inte förstår att den fattigdom som dessa människor lider av i Rumänien är så mycket större än den fattigdom som finns här i Sverige, säger Sara.

Hon tillägger att de påståenden som kommer om att det bara är ligor som kommer hit inte stämmer. Hon uppmanar till kommunikation och att polisen pratar med dem för att säkerställa att de inte jobbar för någon. Skulle så vara fallet, och hon bekräftar att det förekommer, så är det tal om människohandel vilket är ett allvarligt brott och i så fall en polisiär fråga.

Hjälp till självhjälp
Som en del i det ideella arbetet för att göra livet bättre för de som kommer hit och tigger så startades Facebook-gruppen Hjälp till självhjälp. Förutom att diskutera ämnet och länka till hur andra grupper i Sverige har börjat jobba aktivt med detta så försöker man även att engagera varandra på olika sätt. Det kan vara att förse dem med kläder, varm mat eller att aktivera dem i till exempel bakning i kyrkan. Sara vill belysa det konstnärliga kunnandet som flera av dem har hemifrån.

– Jag vill försöka hjälpa dem att komma igång och skrapa ihop rumänskt hantverk som de kan sälja i Sverige med min hjälp, säger hon.

Hon vill även åka ned till Rumänien och besöka de familjer hon lärt känna här i Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".