Efter 20 år som Mustafa Ahadi vill han nu byta namn. Foto: Mattias Nilsson/Sveriges Radio
Dela i P4

Mustafa tröttnade på att inte passa in - nu byter han namn

"Eftersom man bor i Sverige måste man kunna språket"
15 min

Mustafa Ahadi känner att det saknas något för att fullt ut accepteras i det svenska samhället. Ett svenskklingande namn. 
– Jag kan tänka mig Benjamin, Martin, Daniel eller David, säger han. 

Mustafa Ahadi kom till Sverige och Karlskrona som ensamkommande flyktingbarn när han var femton. Han har lärt sig svenska, skaffat ett jobb och börjat bygga upp ett nytt liv i sitt nya hemland.

Han kommer ursprungligen från Afghanistan men flydde från Iran för ungefär fem år sedan. Flykten blev kantad av lidande, misär, rädsla och fattigdom.

Människosmugglare tog honom till Grekland. Då fick han åka inklämd i olika utrymmen på lastbilar och bussar. Ibland fick han till och med åka under lastbilarna. 

– Det var farligt. En del lastbilar körde 90-100 kilometer i timmen. Från början var jag jätterädd, jag var ju så liten. Men efter ett tag vänjer man sig. Om jag hade möjligheten till ett bra liv i Iran eller Afghanistan skulle jag aldrig fly därifrån, säger Mustafa Ahadi. 

Såg sin kompis dö 
Resan genom Europa var farofylld. Ofta hände det att han slog sig och vid ett tillfälle såg han en kompis lika ung som honom själv bli överkörd och dö. 

– När jag kom till Sverige tänkte jag mycket på det. Jag kunde inte sova. Det var en mardröm för mig. Det har blivit bättre. Jag kan fortfarande tänka på det då och då. Det är fruktansvärt. 

Språket är viktigt 
Mustafa Ahadi kom till Malmö som femtonåring och bodde där ett tag. Han insåg direkt att språket var nyckeln till framgång och begav sig till biblioteket. Där lånade han böcker på svenska och kom att snabbt lära sig läsa och skriva. 
Slumpen gjorde att han hamnade i Karlskrona. Här blev han medbjuden till en av Karlskrona Hockeyklubbs matcher av en kompis. Det blev första gången han såg is i hela sitt liv. 

– Det jag gillar med hockeyn är farten och tempot. Hockeyn har blivit en del av mitt liv, säger Mustafa som idag går på varje hemmamatch och slaviskt följer den allsvenska tabellen. 

Vill byta namn 
Gemenskapen på läktaren och kompisarna runt hockeyn är ett sätt att komma in i det svenska samhället. Jobbet på en städfirma är ett annat. Mustafa Ahadi är inte rädd för att arbeta. Han menar att man måste ta ett eget ansvar för sin framtid.

Det finns dock en sak som slutgiltigt skulle göra honom fullt fungerande i Sverige och det är om han haft ett typiskt svenskt namn. 

– Efternamnet har jag inte bestämt ännu men jag kan tänka mig att byta namn till Benjamin, Martin, David eller Daniel. 

Framtiden 
Anledningen är att Mustafa Ahadi tror att detta skulle öka hans chanser att få jobb och öppna upp många dörrar in i samhället. På frågan om han inte gör avkall på sin personlighet genom att radera det namn som varit hans identitet i tjugo år, svarar han.

– Ibland måste man våga ta steget även om man kanske egentligen inte vill. Det handlar mycket om etik och moral. Men om jag byter mitt namn nu kanske det blir lättare att hitta jobb.

Parallellt med jobbet som städare läser Mustafa Ahadi in gymnasiekompetens och drömmen om framtiden är att hitta ett fast jobb och bilda familj.

Om han kommer att bo kvar i Karlskrona är en öppen fråga.

– Troligen kommer jag att flytta till en större stad med fler möjligheter för mig. Kanske Göteborg, säger Mustafa Ahadi.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".