1 av 4
Nu konstateras dioxin i fler brunnar i Saleboda. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
2 av 4
Jan Magnusson projektledare på Trafikverket. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
3 av 4
Testerna har tagits i närheten av den nybyggda bron, men inget pekar på att gifterna kommer där ifrån. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
4 av 4
Miljöinspektör Anne Berglunds är frågande inför vart gifterna kommer ifrån. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Gift i flera brunnar i Saleboda

1:31 min

Giftet dioxin har hittats i ytterligare dricksvattenbrunnar i Saleboda i de norra delarna av Karlskrona kommun.

Det var för två veckor sedan som Trafikverket larmade om att det hittats dioxin i en av brunnarna i samhället och nu visar nya tester att problemet är större än så.

– Vi har gjort tester och hittat dioxin i ett antal brunnar i närheten av den bro som vi byggt, berättar Jan Magnusson som är enhetschef på Trafikverket.

Oklart hur farligt
Hur skadliga nivåer det rör sig om är svårt att säga eftersom det inte finns några gränsvärden för dioxin i dricksvatten. Var gifterna kommer ifrån är ännu oklart, men på Trafikverket börjar man vara på det klara över en sak.

– Efter nya tester är vi nästa helt säkra på att vi inte orsakat utsläppet, säger Jan Magnusson.

Även kommunen undrar
En tanke som tidigt dök upp var att gifterna skulle kunna komma från de jordmassor som körts dit i samband med brobygget. Men där har inga gifter hittats.

Trafikverket har informerat Karlskrona kommun om läget, men även där står man frågande.

– Vi får titta på flera källor, bland annat finns det ju ett sågverk i området, säger Anne Berglund som är miljöinspektör hos kommunen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista