En rotsröd kopia av ett stridsflygplan på brandövningsplatsen på F17 i Kallinge. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Giftet antas komma från det brandskum som använts på F 17 i Kallinge. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

PFAS i vattnet ska kallas katastrof

"Inte tona ner det"
2:25 min

Giftet PFAS i vattnet i Kallinge ska kallas katastrof och inget annat. Det står klart efter kommunfullmäktiges möte i Ronneby kommun igår kväll.

I delårsrapporten från det kommunala bolaget Miljöteknik hade kommunstyrelsen valt att ändra ordet katastrof till allvarlig händelse.

Men det reagerade Miljöpartiet på som ansåg att det var ett sätt att tona ner det som hänt. Efter röstning vann Miljöpartiets linje och fullmäktige bestämde att PFAS i vattnet ska kallas katastrof.

– Vi kan inte se att det är något annat än en katastrof. Det har drabbat tusentals människor. Vi tycker det tonas ner lite genom att kalla det en allvarlig händelse, säger Lova Necksten, gruppledare för Miljöpartiet i Ronneby till P4 Blekinge.

Enligt Roger Fredriksson (M) var tanken inte att ta udden av det som inträffat i Kallinge när de tog bort benämningen katastrof.

– Med största respekt för de som drabbats i Kallinge. Det handlar inte om att tona ner händelsen. Men det blir lätt känslosamt och man måste vara försiktig i definitionen, säger han till Blekinge Läns Tidning.

Mer om Kallingevattnet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".