Den sydafrikanska kotulan har på kort tid tagit över delar av strandlinjen längs Åhus kust. Foto: Ulf Gärdenfors/Sveriges Radio

Afrikansk växt hotar fågellivet längs Östersjökusten

"Vi behöver inte vara jätterädda"
4:53 min

Den sydafrikanska växten kotula är på stark frammarsch i södra Sverige, bland annat i Blekinge. Och växten kan vara ett hot hot mot gäss och änder.

Runt tio centimeter hög med en gul knopp högst upp liknar den mest en liten prästkrage som tappat sina vita blad.

Vid nordöstra Skånes kust, i trakterna kring Åhus och Landön, växer kotulan i mängder. Det blev naturvårdsbiologen Ulf Gärdenfors varse under en utflykt i området nyligen.

– Jag gick på måfå och var egentligen ute för att titta på fåglar. Då upptäcker jag en gul matta med blommor. Mängden är anmärkningsvärd.

Ulf Gärdenfors råkar också vara chef för Artdatabanken och tycker att det är på tiden att forskare tar sig en närmare titt på växten och dess effekter på svenskt växt- och djurliv.

– Strandängar är viktiga födoplatser för gäss och änder. Skulle det vara så att fåglarna inte äter den här växten, och att växterna som de normalt betar konkurreras ut av den, så får de födobrist, berättar Ulf Gärdenfors.

Ironiskt nog har fåglarna själva fört in kotulan i landet. Den kom till Europa med hjälp av trädgårdsentusiaster som importerade växten från Sydafrika, men nådde sannolikt svenska kuster via gässens och ändernas fötter. Här har den synts vid ungefär 40 platser, framför allt längs Östersjökusten, sedan 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".