Olofström vill gå till botten med de ökande sjukskrivningarna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sjukfrånvaron i Olofström ökar - trots åtgärder

"Vi har försökt komma under det nationella snittet men inte lyckats"
3:34 min

Sjukfrånvaron bland Olofströms kommuns anställda fortsätter att öka, trots att kommunen satt in åtgärder för att försöka vända det hela.

Nu har det gått så långt att kommunen bestämt att man måste gå till till grunden för att ta reda på vad det är som gör att så många är sjuka.

Olofström har på flera sätt försökt få ner den totala sjukfrånvaron i kommunen som enligt Lena Olsson nu ligger på 7,12 procent och alltså ganska långt ifrån deras ambition att komma ner på 5,5 procent.

– Vi har försökt se ett samband. Vi har bland annat gjort medarbetarundersökningar och koppla ihop med arbetsplatser där det är sämre men inte sett något samband, säger Lena Olsson som är personalchef på kommunen.

Sen i juni förra året kan sjuka på socialförvaltningen, där problemet är särskilt stort, bli uppringda och få råd av sjuksköterskor för att minska frånvaron men sjukskrivningarna fortsätter öka.

 – Det är bekymmersamt när man inte hittar anledningen, säger Lena Olsson

Och nu ska kommunen titta på om städning kan få ner sjukfrånvaron.

– Vi funderar på att ta en arbetsplats som har en mer frekvent städning och se om det ger något utfall och om det minskar korttidsfrånvaron till exempel vill vi gärna titta vidare på det och se om det är städningen det beror på, säger Lena Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".