Olofströms utgifter i försörjningsstöd har minskat från 17 till 3 miljoner på 15 år. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.

Olofströmsmodell funkar - små utgifter i försörjningsstöd

"Vi har lyckats väldigt bra"
1:23 min

Olofström är en av de kommuner i landet som lägger minst pengar på försörjningsstöd i förhållande till antalet invånare. I Karlskrona är siffran fyra gånger högre. 

Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Thomas Svensson är socialchef i Olofströms kommun och han är nöjd med kommunens sätt att arbeta.

– Vi arbetar på ett väldigt strukturerat sätt och har gjort i många år. Vi kopplar samman försörjningsstödet med praktik och arbetsträning för att göra människor anställningsbara och det har vi lyckats med väldigt bra med, säger han.

Socialstyrelsens siffror över Blekinge visar att länet i stort ligger under riksgenomsnittet när det gäller hur många som får försörjningsbidrag. Rapporten visar också att Blekinge har färre bidragstagare som får bidraget under långa perioder. 

För Olofströms del har deras sätt att arbeta visat sig vara framgångsrikt och på 15 år har utgifterna för kommunen minskat från 17 till 3 miljoner kronor per år, vilket har lett till att allt fler kommuner har börjat snegla på Olofströms modell.

– Vi har haft kontakt med flera kommuner, både inom länet och utanför. För några veckor sedan var två medarbetare i Lycksele kommun och presenterade sättet att arbeta på. Lycksele är en kommun med 9000 invånare och betalar 17 miljoner i stöd så de är ju naturligtvis intresserade av att veta hur Olofström med 13 000 invånare lyckas betala ut tre miljoner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".