Skadade Marcus Ekenberg ser framemot att få spela fotboll igen, även om det är i Superettan. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Asper: "Det var som en begravning"

"Lämnade planen med tunga steg"
3:30 min

I helgen blev det klart att Mjällby AIF åker ur allsvenskan och att det nästa år blir spel i superettan. Morgonen och Daniel Kjellander besökte Strandvallen dagen efter och pratade med spelarna Mattias Asper och Marcus Ekenberg, tränare, klubbchef och supporters.

Efter fem raka säsonger i allsvenskan stod det i helgen klart att Mjällby åker ur. Nästa säsong väntar spel i superettan, och istället för att möta lag som Malmö, Göteborg och AIK så väntar spel mot bland annat Värnamo, Sirius och Östersund.

Sista matchen spelades mot Falkenberg, en match som slutade 1-1. Målvakten Mattias Asper berättar att det var begravningsstämning på vägen hem från Falkenbergs IP. 

– Det klart att det var en stor besvikelse när vi lämnade banan. Det var tungt hela vägen hem och i omklädningsrummet. Det var mer att man skulle ta sig samman, packa ihop grejerna och åka hem.  Det var som en begravning, säger han.

"Besviken och bedrövad"
Anfallaren Marcus Ekenberg håller med. Han har varit skadad i ett par månader och kunde inte göra något åt Mjällbys nedgång. 

– Nu är man besviken och bedrövad över att vi lämnar finrummet och tar steget ner i superettan nästa år. Men det är verkligheten och det är bara att se framåt, säger han och fortsätter:

– Jag har inte kunnat spela på tre, fyra månader så jag ser fram emot att nästa år få vara med och spela fotboll med grabbarna igen. Det får bli superettan och då får vi göra det bästa av det, säger han.  

För Mattias Asper är fortsatt spel i Mjällby inte en självklarhet i nuläget. 

– Jag har inte tagit några beslut, jag ska fundera lite till och prata med familjen, så får vi se vad som händer snart, säger han.  

Inte vunnit rätt matcher
Tränaren Anders Linderoth, som tog över som tränare efter Lasse Jacobsson som tvingades sluta efter en dålig första halva av säsongen, tror det handlar om att laget inte vunnit rätt matcher.

– Vi har vunnit mot tvåan och trean i toppen, men vi har inte klarat av att slå lagen som vi har slagits med om att slippa nedflyttning, säger han. 

Anders Linderoth lyfter också fram säsongens tumult som en orsak till att det inte gått hela vägen.

– Det har varit spretigt och vi har inte fått ihop det. När serien startade hade vi inte spelat ihop en startelva och mycket ändrades under våren.

En del har ifrågasatt om det här laget egentligen har allsvensk kvalitet?

-- Det tycker jag. Vi hade inte vunnit mot AIK eller Elfsborg om det inte funnits allsvensk kvalitet i oss, säger Anders Linderoth. 

Stora ekonomiska förluster
Enligt Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson kommer nedflyttningen att bli ett stort ekonomiskt slag för klubben. Intäkter på runt 15 miljoner kommer att gå förlorade nästa år. 

– Det betyder jättemycket givetvis. Vi måste ruska av oss besvikelsen och se framåt, hitta nya målsättningar och nya utmaningar. Vi spelar fotboll nästa år också och Mjällby AIF är så mycket mer än allsvenskan eller superettan för A-laget, säger han. 

Klubben har en bra ungdomsverksamhet och Jörgen Martinsson menar att man kommer att behöva plocka fram både spade och osthyvel när man ska dra ner på kostnaderna. 

– När det gäller talangutvecklingen är det garanterat osthyveln som gäller. De är vår själ och får framtid så den måste vi vårda, säger Jörgen Martinsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".