Mikk Jakola Står framför en höströd bokskog.  Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
1 av 3
Mikk Jakola medicineras i dag med litium, något som han tycker fungerar bra. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Mikk Jakola går in genom portdörren. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
2 av 3
Han upplever att många "tittar lite snett" på den som har en psykisk sjukdom och tror att okunskap ligger bakom. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Tema: Psykisk hälsa

Mikk Jaakola lever med manodepressiv sjukdom

"Jag blir lugn av att ligga i bälte"
3:29 min

Mikk Jaakola från Karlskrona har levt i nästan hela sitt liv med manodepression, en sjukdom som i dag oftast kallas för bipolär sjukdom. Metoder som elchocker och bälte har hjälpt honom. 

Sjukdomen innebär att man i perioder är omväxlande manisk eller deprimerad. För Mikk började det väldigt tidigt med att han inte kunde koncentrera sig i förskolan. Han var överaktiv och kunde inte sitta still.

– Jag bodde först på ett fosterhem, men blev snart flyttad till olika korttidsboenden och efter det kom jag till barnpsyk i Kalmar, berättar han 

Nöjd med vården
I dag är Mikk Jaakola 46 år och bor på ett gruppboende i Karlskrona.  Efter en rörig barndom är han nu i vuxen ålder väldigt nöjd med den vård och medicinering han får för sin sjukdom.  

– Sedan jag var i 20-årsåldern får jag litium, som är ett grundsalt som stabiliserar mitt mående, berättar han. 

Men så har det alltså inte alltid varit. I perioder har han inte fått någon behandling alls för sin manodepression. Hela hans barndom bestämde hans fosterföräldrar att han inte skulle medicineras. 

Mikk Jaakola berättar vad som händer inom honom om han inte får någon hjälp eller medicinering för sin sjukdom.

– Då blir jag manisk hela tiden. Jag har ingen koll på hur jag för mig, kan inte sitta still och har hundra projekt på gång hela tiden, säger han. 

Blivit bältad
Det har hänt flera gånger att han fått tas in på sjukhus under en manisk period. Ibland har han varit så okontrollerbar att vårdpersonalen fått använda bälte att spänna fast honom med. 

– Jag är en av få patienter som tycker att bälte är bra. Det gör mig lugn och avslappnad, berättar han. 

En av de metoder som Mikk Jaakola också har tyckt fungerat under hans mest maniska perioder är elchocksbehandling. Det är en kortsiktig metod som utförs när patienten är sövd. 

– Man framkallar ett epileptiskt anfall, men eftersom man inte är vid medvetande minns man ingenting när man vaknar. Man kan ha lite huvudvärk efteråt, men jag tycker att det har haft bra effekt på mig, säger han. 

Negativ syn
Mikk Jaakola har haft manodepressiv sjukdom i nästan hela sitt liv och har många gånger upplevt samhällets negativa syn på den med en psykisk diagnos.

– Jag tror många ser lite snett på folk med psykisk sjukdom. Kanske är de rädda, vilket nog beror på okunskap, menar han. 

Temavecka - Psykisk hälsa

Hela vecka 45 har vi på P4 temavecka med ämnet psykisk hälsa. 

Vi vill prata om det psykiska måendet på alla plan - när man mår dåligt, eller bra mittemellan. Vilken hjälp kan man få, hur påverkar den psykiska hälsan ens liv?

Har du tips, idéer eller synpunkter på vår rapportering? Eller vill du berätta om dina egna erfarenheter?

Här hittar du all rapportering hittills. 

Ring vår Publikredaktör Stina Linde på 0455-366810 eller mejla tips.blekinge@sverigesradio.se. 

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Hjälplinjen0771-22 00 60, alla dagar 13-22

Psykiatrisk akutavdelning i Karlskrona - 0455-73 10 40

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning i Karlskrona - 0455-73 58 25

BUP i Karlshamn - 0454-73 29 00

Barnens rätt i samhället, BRIS. Barnens telefon 11 61 11 är öppen alla dagar klockan 14-21. Och för vuxna:  0771-505050 vardagar klockan 9-12.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar klockan 19-22

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt klockan 21-06

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".