Kristian Haynes Mjällbyblogg

"Besvikelsen är total" - Kristian Haynes summerar säsongen 2014

"Vi återhämtar oss aldrig och förlorar mot Åtvidaberg och Kalmar innan vi står inför Falkenberg på bortaplan i sista omgången där vi var beroende av ett resultat mellan Gefle och Helsingborg."

Slutsummering av säsongen 2014!

Sedan jag skrev på för Mjällby i januari 2013 så har det varit en stor omsättning på spelare. Klubben var hårt ansatt ekonomiskt 2013, man gjorde en del ändringar i organisationen men visade upp ett positivt eget kapital som säkrade elitlicensen för säsongen 2014.

Efter ett händelserikt 2013 blåste det nya friska vindar på Listerlandet. En ny konstgräsplan på Strandvallen, en uppgradering av omklädningsrummen. Ett nytt fysteam med Nanne Olsson i spetsen. Umbro byttes mot Puma. En hel del förändringar.

Blandade prestationer
Jag minns tillbaka till försäsongen och träningsmatcherna, vi hade ingen bra statistik med oss in till allsvenska starten. Det var väldigt blandat både i prestation och resultat. Vi skulle sätta ett nytt spelsystem och det kändes som vi hade svårt att hitta våra roller i det och fick ingen större kontinuitet. En del skador och sena nyförvärv störde samtidigt vilket gjorde att laget inte var riktigt samspelt när allsvenskan skulle börja.

Vi fick en dålig start med endast två inspelade poäng på sex matcher. Det gick inte riktigt vår väg och vi hade inga marginaler med oss alls, Örebro gjorde mål i sista minuten, vi tog ledningen och spelade bra mot Norrköping borta när domaren la sig i och hittade en konstig utvisning på Gbenga bara för att nämna några.

Vi hade svårt att hitta en bra lägstanivå och vi fick aldrig det tydliga övertaget på hemmaplan som vi hade året innan.

Lyfter upp bagarn
Det kom ett VM-uppehåll i juni, då hade vi spelat tolv omgångar, stod på elva poäng och var placerade långt ner i tabellen. Efter 15 omgångar och en fjortondeplats i tabellen får Lasse lämna sitt uppdrag i Mjällby. Anders Linderoth tar över. Vi lyfter samtidigt upp bagarn som en resurs på ledarsidan.

Jasmin Sudic kommer tillbaka under sommaren som ersättare för Gbenga som klubben tvingas släppa på grund av sitt utgående kontrakt. Det nyförvärvet blev bra, Jasmin som var med oss halva säsongen 2013 var tillbaka från sin tredje korsbandsskada och tillförde laget en hel del. Hans resa är imponerande, han går rakt in och ser lika bra ut som innan skadan, igen.

I samma period bryter Eken benet och missar resten av säsongen efter olycklig kollision på träning.

Chippen stor injektion
Nu står det också klart att Chippen kommer att vara med oss under hösten. Det spekulerades länge och nu stod det äntligen klart. Chippen blev en stor injektion och höjde givetvis gruppen, det var precis en sådan spelare som jag tyckte att vi saknade. En som är ett ständigt hot och utmanar sin motståndare hela tiden. Såg i någon statistik att han är den spelare som hade högsta snittet på tilldelade frisparkar. Han lyckade fylla det tomrummet som Haris hade lämnat bakom sig året innan.

Det fortsatte att gå lite upp och ner och det var väl inte förrän i september vi hittade en rad med fina prestationer. Vi hade en tuff vecka där med Elfsborg, AIK och Malmö där vi lyckades ta sex på våra hemmamatcher och besegrade även Halmstad borta. Nu såg läget bättre ut. Vi hade klättrat lite i tabellen.

Nu återstod det endast fyra matcher och den som alla kommer att minnas är väl Brommapojkarna hemma. BP som länge varit avsågade och redan var klara för spel i superettan skulle bara köras över. Men så blev det inte. Det är små marginaler, vi skapar tillräckligt med målchanser i första halvlek för att göra mål men får inte in bollen, istället är det BP som gör 1-0 i andra halvlek och vinner matchen. Vi återhämtar oss aldrig efter den och förlorar mot Åtvidaberg och Kalmar innan vi står inför Falkenberg på bortaplan i sista omgången där vi var beroende av ett resultat mellan Gefle och Helsingborg.

Rysare
Det blev också en rysare. Falkenberg börjar bäst, men vi kommer tillbaka och skapar 200-procentiga målchanser men bollen går inte in. Här någonstans gör Helsingborg 1-0 på Gefle. Hoppet lever men släcks ganska snabbt igen när Falkenberg gör 1-0. Vi lyckas kvittera i andra halvlek men närmare än så kommer vi inte. Gefle vänder också mot Helsingborg.

Jonas Eriksson sätter pipan i munnen och blåser av matchen i Falkenberg, superettan är ett faktum. Där bröts en fem år lång allsvensk svit för Mjällby AIF!

Det ordet som återkommer mest i mitt huvud är onödigt, vi fick så många chanser men lyckades inte ta dom. Besvikelsen är total och även om det finns olika faktorer till varför så blir detta ett kvitto på underpresterande. Där får vi spelare ta på oss ansvaret.

I detta läget tjänar det ingenting till att kasta mer skit, man måste vara stark, blicka framåt och ta lärdom.

Mycket man vill förändra
Mina sista rader i bloggen för detta året vill jag ge till främst Sillastrybarna som stått på läktaren och stöttat match efter match runt om i hela Sverige. Till alla er som kommit till Strandvallen och gett mig ett minne för livet. Det har varit härligt att få uppleva kärleken och gemenskapen som finns för klubben på Listerlandet Mjällby AIF.

Det finns så mycket man skulle vilja förändra från året. Men som vi brukar säga i vårt värdegrundsarbete, "Livet är som en bok, man kan inte förändra det som redan är skrivet men det är aldrig försent att börja på ett nytt kapitel"

// Haynes