Annika Johansson från företaget Green Water Sweden AB. Foto: Mattias Nilsson/Sveriges Radio

Blekingar ska hjälpa tredje världen att få rent vatten

"Jag hoppas att första ordern kommer inom ett år"
8:30 min

En blekingsk uppfinning kan komma att hjälpa tusentals i utsatta områden i världen. Det handlar om en vattenrenare driven på solceller. 

Bakom uppfinningen står Annika Johansson och Greger Nilsson i Karlskrona.  I fredags skrevs ett samarbetsavtal med Safeman i Olofström. Tillsammans ska man ta fram tio exemplar av maskinen som nu kan testas på plats i utvecklingsländer.

– Det är traditionell vattenrening och traditionell solcellsenergi som vi har byggt ihop till en låda där vi har allting integrerat. Hela den innovativa tekniken i en och samma låda, säger Annika Johansson.

Passerar flera filter 
Man stoppar antingen ner en slang i en smutsig sjö eller kopplar den på ett befintligt vattensystem i ett hus. Sedan rinner vattnet genom ett partikelfilter, ett kolfilter och en UV-lampa som tar bort bakterier och parasiter. 

Målet för produkten är att kunna hjälpa organisationerna på plats i tredje världen. Ett rent vatten kan vara skillnaden på liv och död, menar Annika Johansson som hoppas ta emot de första ordrarna på den hittills namnlösa vattenrenaren inom ett år.  

– Jag hoppas att det kan bli flera nya arbetstillfällen redan före 2015 års slut, säger Annika Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".