1 av 5
Det södra magasinet är i princip intakt förutom golvbjälklaget. Foto: Maria Flemström/Sveriges Raido.
2 av 5
Bygglovschef Kristina Stark Karlskrona utesluter inget när det gäller magasinens framtid. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 5
Det norra magasinets takstolskonstruktion finns inte tidigare beskriven och bör dokumenteras i detalj enligt utredningen. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio
4 av 5
De kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna har stått länge utan underhåll. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
5 av 5
Magasinen stärker Karlskronas identitet som handelsstad. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Bara väggarna kan vara kvar

"Inget kan uteslutas"
1:30 min

Ett av de gamla hamnmagasinen i Karlskrona är i så dåligt skick att bara väggarna kan vara kvar.

Det visar kommunens nya utredning om skicket på de gamla 1700-talsmagasinen.

Kristina Stark är är chef för kommunens bygglovsavdelning.

Ägaren har under hela detta långdragna ärende velat riva, men i våras sa den högsta instansen Miljööverdomstolen slutgiltigt nej.

Nuvarande skick
Därför beslutade kommunen om en utredning som skulle visa magasinens nuvarande skick. Och det är mycket dåligt för det norra magasinet där i princip bara väggarna kan stå kvar, medan det södra magasinet bedöms som intakt förutom bottenbjälklaget.

Värdefulla byggnader
Utredningen slår återigen fast hur värdefulla magasinen är, både som symboler för den gamla handelssjöfarten i Karlskrona, och som bärare av viktig kunskap om hur man byggde på 1700-talet.

Till skillnad från de militära delarna av världsarvet finns bara fragment kvar av Karlskronas byggnadshistoriska arv från handelssjöfarten. Här utgör magasinen den sista resten.

Och man utgår från att byggnaderna ska bevaras, men slår samtidigt fast att byggnadernas relativa förfall får ses som en ursäkt för att eventuellt riva dem.

Allt kan hända
Och ingenting kan uteslutas, enligt Kristina Stark.

Att bevara byggnaderna beräknas kosta nästan fem miljoner, därför hoppas Kristina Stark kunna föreslå någon sorts användning som ägaren kan tänka sig gå med på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".