TV-spelande kan vara orsak till skabbspridning. Arkivbild. Foto: AP Photo/TT.

Skabb ökar bland unga

"Man sitter nära och delar surfplatta"
1:23 min

Den kliande hudåkomman skabb har blivit vanligare bland ungdomar de senaste åren. Forskare tror att ett skäl är dator- och tv-spel.

– Vi tror att det är ändrade levnadsvanor som ligger bakom. Att man sitter väldigt nära varandra och delar surfplatta, eller spelar tv-spel. Det säger parasitologen Johan Lindh vid Uppsala universitet.

Men ungdomar har väl suttit nära varandra i alla tider?

– Jag tror att man sitter lite tajtare nu.

Skabb är ett litet spindelliknande djur som tar sig in under huden där det gräver gångar och lägger ägg och som smittar via nära kroppskontakt. Det finns bot. Salvor som man smörjer in sig med, men ett problem är att den inte alltid upptäcks på till exempel vårdcentralen, enligt Johan Lindh, utan att den kan förväxlas med till exempel eksem.

Ofta är det bara väldigt besvärande med skabb, men i enstaka fall kan det få allvarliga konsekvenser, säger Johan Lindh.

– Det finns skabb där man kan få hundratusentals djur på sig. Det drabbar ofta sådana som är lite svagare och då kan det förknippas med döden, men det ser vi väldigt sällan i Sverige.

Man kan alltså dö av skabb?

– Om det är skabb eller en bakteriell infektion som kommer efteråt, men det kliar ju något fruktansvärt bara man har tjugo- trettio djur och har man hundra tusen så kan man nästan klia ihjäl sig och då får man mycket sår som kan infekteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".