Fusket innebär att Moderaterna fick 40 extra röster i riksdagsvalet. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Valfusket i Sölvesborg förblir en gåta

"Vi beklagar detta djupt"
1:27 min

Det går inte att få klarhet i vem som lade ner de 40 extra riksdagsrösterna för Moderaterna i Falkviks valdistrikt i september.

Det var efter valet i september som det började misstänkas valfusk i Falkviks valdistrikt.

När valsedlarna räknades så stämde de mot röstlängden men när de förslutna påsarna öppnades så fanns det plötsligt 40 extra röster till Moderaterna i riksdagsvalet.

Undersökningen som har gjorts kring valfusket har inte kommit fram till var rösterna kommer ifrån. Det enligt ordförande i valnämnden Peter Wald (S).

– Vi har intervjuat alla berörda och fått konstatera att vi inte kan visa på vad som har hänt, säger han.

Valnämnden vill nu att man bland annat utökar utbildningen för rösträknarnana och att man ser över systemet hur de utses så att det inte kan hända igen.

Och eftersom man inte kunnat komma fram till vem som lagt ner de extra valsedlarna blir många drabbade, menar Peter Wald.

– Alla som har varit i den här verksamheten under den här kvällen kan känna obehag. Det beklagar vi djupt, säger Peter Wald.

Många av valsedlarna hade personvalskryss och eftersom man inte visste vilka av rösterna som var falska räknades de 40 rösterna in i valresultatet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".