Lindita Osmani och sonen Mal hotas av utvisning. Foto: Jesper Cederstrand/Sveriges Radio

CP-skadade Mal, 3 år, kan utvisas till säker död

I två år har familjen Osmani bott i Sverige där deras son får den vård han behöver. Nu hotas de av utvisning till landet som inte kan ta hand om sonen Mal Osmani.

– Om vi skickas hem betyder det att någon vill döda min son. Vem har den makten att bestämma över min sons liv när läkaren säger att Mal inte skulle överleva i Kosovo? frågar Lindita Osmani.

Lindita och Muhamet Osmani bor med sin treåriga son Mal Osmani i en liten etta på Saltö i Karlskrona. Men de har spenderat mer tid på sjukhuset än i lägenheten. Mal Osmani har diagnostiserats med cerebral pares på grund av syrebrist vid förlossningen.

Två år utan att se stranden
Lindita Osmani berättar för mig att trots att de bott här i två år, var det först i somras hon insåg att det låg en strand alldeles i närheten. Mal kräver deras konstanta uppmärksamhet. En dietist måste ordna rätt näring, Mal Osmani matas genom en slang i magen.

– Jag undrar om de vet vad det innebär att skicka någon till ett land där de inte har något liv. Vet de vilket ansvar de kommer att ha för min sons död?

Nog med tortyr
Enligt Migrationsverket kommer Mal få den vård som behövs även i Kosovo. Men så är det inte ens i drömmarnas värld, och allra minst i verkligheten, menar Mals mamma Lindita Osmani.

Just nu inväntar familjen Osmani ett nytt besked från Migrationsverket. Lindita hoppas att de ska överväga Mals situation och ge dem ett positivt besked.

– Det är nog med tortyren nu, deras behandling av oss är inhuman, säger hon. 

Världens lyckligaste mamma
Under hela intervjun ligger Mal Osmani och andas rosslande i Muhamet Osmanis famn. Mal Osmanis pappa pussar på honom, trycker och klappar på händer och fötter och vänder honom på mage när han hostar upp slem.

– Visst är det jobbigt att lämna livet i Kosovo, släkt och vänner. Här har vi ingen, men vi kommer att göra det omöjliga för vår son. Han måste få vara kvar här, han har allt han behöver här, säger Lindita Osmani

– Om vi får stanna blir jag världens lyckligaste mamma. För att jag vet att om vi får stanna här kommer min son att överleva. Han kommer att få all den hjälp han behöver, det är allt vi begär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".