Oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) tycker att Kunskapsnämnden blir för tungrodd. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Kunskapsnämnden oroar Moderaterna

Camilla Brunsberg (M): Vi är bekymrade
1:14 min

Från och med nästa år kommer Karlskrona kommuns organisation att se annorlunda ut. Men Moderaterna är bekymrade.

Under ett år har den nya organisationen arbetats fram. Det kommer finnas en nämnd mindre än det gör i dag och flera nämnder slås samman och nya tillkommer.

– Det är med glädje har kunnat komma så här långt, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

Moderaterna är positiva till en ny organisation, men inte i alla delar. De tycker bland annat att Kunskapsnämnden blir för stor. 

- Vi är bekymrade över att det tillskapas en gigantisk nämnd och förvaltningsorganisation som berör skolan och som kallas kunskapsnämnden, säger oppositionsråd Camilla Brunnsberg (M).

Den nya kunskapsnämnden är en sammanslagning mellan utbildningsnämnden och barn- och ungdomsnämnden. Den nya nämnden, kunskapsnämnden, är för stor för att fungera på ett bra sätt, anser Moderaterna. De hade hellre sett att de två ursprungliga nämnderna fanns kvar.

Flera andra nämnder kommer att slås samman, idrotts- och fritidsnämnden kommer slås samman med kulturnämnden och blir kultur- och fritidsnämnden.

Tekniska nämnden delas mellan samhällsbyggnadsnämnden, Affärsverken AB och den nya drift- och servicenämnden.

Men alla nämnder försvinner inte. Kvar från den gamla organisationen hittar man kommunstyrelsen, äldrenämnden och socialnämnden. Handikappnämnden finns kvar men byter namn till funktionsstödsnämnden.

Kommunen får dessutom en helt ny nämnd i arbetsmarknadsnämnden.

- Här kommer vi sätta stort fokus på de som finns mellan två jobb, där det kanske saknas utbildning eller andra arbetsmarknadsinsatser krävs. Det är ett tydlig politiskt ställningstagande och fokus för oss, säger Patrik Hansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".