Kristina Cirvinskié och Anna-Karin Bengtsson har mycket gemensamt. Det blev en perfekt matchning. Foto: Monika Titor/Sveriges Radio

Lyckad matchning mellan nyanländ och mentor

"Det handlar ju om att lära känna varann"
1:36 min

Nio nyanlända har redan fått en mentor i projektet Växa tillsammans i Sölvesborg och på så sätt också hjälp in i det svenska samhället.

Mentorprojektet Växa tillsammans startade i juni i år och hittills har nio nyanlända från Syrien, Kina, Litauen, Somalia, Thailand och Sydafrika fått en svensk mentor.

En kompis som man kan fika med, fråga om råd och lära av. Men det fungerar också omvänt, de 30-tal mentorer som anmält intresse vill lära sig mer om andra länder. En av dem som nappade direkt är Anna-Karin Bengtsson.

– Jag fick ett samtal från en kollega som sa "jag har en tjej här som skulle passa dig perfekt". Så jag kom med för Kristinas skull. Man får en ny kompis, man får lära känna nya kulturer. Alltid trevligt att träffa nya människor, säger Anna-Karin Bengtsson.

Kristina Cirvinskiené är glad att hon fått Anna-Karin som mentor, genom henne blir det lättare att komma in i det svenska samhället.

– Jag vill bättre lära känna svensk kultur, få svenska kompisar, få en trevlig tid. Jag vill också visa Anna-Karin Litauen. Jag vill presentera vilken kultur vi har i Litauen och hoppas vi kan diskutera många saker, säger Kristina Cirvinskiené.

– Ja, det handlar om ett utbyte, så vi ger och tar information båda två. Det är ju det det handlar om, att man ska lära känna varann, säger Anna-Karin Bengtsson.

Enligt en av projektledarna, Marcus Cato, är intresset stort att få bli mentor. Just nu står det 20 personer i kö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".