Över 30 år har gått sedan ubåtsdramat i Gåsefjärden. Foto: Aalbert Håkansson, Scanpix

Elitförband skulle placera ut kärnvapen på Marinbasen

"Då var det väl ingen som riktigt trodde på det här"
6:24 min

En ny bok sätter nu den grundstötningen av den sovjetiska ubåten U 137 i Gåsefjärden i ett helt nytt ljus.

I början av 80-talet planerade Sovjetunionen flera anfall mot Nato och deras samarbetspartners. Anledningen var att Sovjetunionen trodde att Nato och USA planerade att göra ett avväpnande kärnvapenanfall mot dem.

För att möta detta hot planerade man därför flera angrepp mot huvudmotståndaren Nato, men en rädsla för att Sverige inte skulle förbli neutrala vid en attack gjorde även oss till en måltavla.

– Man såg ett behov av att neutralisera de stridskrafter som fanns i Sverige och de Natostridskrafter som man befarade skulle kunna komma till oss. Det var ett för stort hot som man inte kunde acceptera och därför planerade man en operation mot de svenska baserna, säger författaren till boken Omöjlig Ubåt, Nils-Ove Jansson. 

Nils-Ove Jansson var under tre år på nittiotalet chef för överbefälhavarens Underrättelse- och säkerhetskontor. Hans källor i boken är bland andra ex-sovjetiska officerares vittnesmål efter kalla krigets slut.

Misslyckat uppdrag
När U 137 gick på grund i den Blekingska skärgården den 27 oktober 1981 var den, enligt boken, på väg att hämta upp ett elitförband som hade satts i land två dagar tidigare med uppdraget att sätta ut kärnvapenladdningar inom Marinbasen i Karlskrona.

– Hon hade bara en liten uppgift, hon skulle hämta upp en gruppen som varit inne på rekognosering. Det var det typiska sovjetiska systemet, förklarar Nils-Ove Jansson. 

Men U 137 gick på grund och misslyckades med sitt uppdrag. Istället var det någon annan som hämtade upp det sovjetiska förbandet. 

– De kom nog aldrig ombord, det hade nog läckt vid den här tiden av någon i besättningen. De hämtades nog av någon annan, det fanns alltid reservplaner. De kunde evakueras med andra enheter och det fanns antagligen en annan ubåt i området, eller så evakuerade man dem från land, säger Nils-Ove Jansson. 

Enligt Nils-Ove Jansson var händelsen i Blekinge bara starten på en större operation från Sovjet som handlade om att ta ut flera mål i Sverige, både civila och militära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".