Barnklinikens chef: Kosovo saknar den medicinska kompetensen som Mal kräver

Göran Åström blev bekymrad när han fick höra att treårige Mal Osmani inte får stanna i Sverige. Han undrar hur Migrationsverket resonerat i och med den nya lagstiftningen.

– När jag hörde talas om den nya lagen blev jag väldigt glad och tänkte att de flesta av de barn som vårdas hos oss kommer att få stanna. 

Den nya lagstiftningen innebär att man ändrat formuleringen från "synnerligen ömmande omständigheter" till "särskilt ömmande omständigheter", berättar Göran Åström, verksamhetschef på Blekingesjukhusets barnklinik. 

– Den här nya lagen överensstämmer också bättre med FN:s barnkonvention. 

Förstår inte
Men när Göran Åström hörde att Mal Osmani inte skulle få stanna blev han mycket bekymrad och undrade vad som egentligen menas med den nya formuleringen. 

– Jag kunde inte förstå hur detta hänger ihop. Å ena sidan lindrar man lagstiftningen och å andra sidan låter man inte ett svårt sjukt barn få stanna.

Har inte vad som krävs
Göran Åström vill inte kommentera det specifika fallet med Mal Osmani. Men säger att utifrån vad media och läkare berättat om Mal Osmanis sjukdom så föreligger det medicinska omständigheter som han tolkar som att de borde få uppehållstillstånd i Sverige.

I Kosovo är sjukvården långt efter den svenska. Göran Åström besökte Kosovo och träffade chefen för hälso- och sjukvårdsdepartementet.

– Kommer man från Sverige så möts man av en helt annan sjukvård i Kosovo, säger han. 

I ett samtal med Kosovos ambassad i Stockholm berättade Göran Åström om sina erfarenheter för tio år sedan och fick veta att det tyvärr inte har hänt särskilt mycket sedan dess.

I Kosovo finns inte den medicinska kompetensen som Sverige har. Apparatur och hygien är två andra brister som Göran Åström identifierar i Kosovos sjukvård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".