Magdalena Albinsson vill hjälpa andra unga anhöriga. Foto/ Monika Titor
Magdalena Albinsson vill hjälpa andra unga anhöriga. Foto/ Monika Titor
Tema: Psykisk hälsa

Unga med demenssjuka föräldrar står utan hjälp

"Pappa glömde titta på vägen när han körde bil"
3:43 min

Barn och tonåringar med demenssjuk förälder får knappt någon hjälp. Magdalena Albinsson från Sölvesborg var 19 och hennes lillasyster 14 då deras pappa fick en demenssjukdom.

När Magdalena Albinssons pappa gick i pension hade han en massa planer på vad han skulle göra men det blev aldrig så mycket med planerna.

– Han lade sig på soffan och sade att han skulle ligga där en vecka och bara ta det lugnt. Men det blev vecka efter vecka, berättar Magdalena Albinsson.

Hennes pappa hade fått en demensjukdom, frontallobsdemens som drabbar hjärnans främre delar som reglerar personlighet och förmågor som koncentration, planering, insikt och omdöme.

Glömde titta på vägen när han körde
– Jag körde bil med honom och han glömde hålla koll på vägen, tittade på rådjur, tog avfarter precis i sista sekunden, säger Magdalena Albinsson.

En eftermiddag när hennes pappa inte ens kom ihåg var han hade parkerat bilen blev hon orolig på riktigt. 

Pappan blev sämre och sämre. När han fick diagnosen blev familjen inbjuden till ett samtal med demenssjuksköterskan.

Internet istället för hjälp
Väl där fick de broschyrer och tips på internetsidor de kunde besöka men inte mycket mer än då. 

– Man hade önskat att det fanns någon som kanske hade hjälpt en, satt sig ner med mig och min lillasyster som är fem år yngre än jag, och visat "titta de här sidorna finns och här kan du gå in och här kan du hitta stöd och andra som finns i er situation", säger hon.

Lärde sig på somarjobbet
Räddningen kom när Magdalena fick sitt första sommarjobb på ett demensboende. Där kunde hon ställa frågor och få svar. Hon kunde därför hjälpa sin mamma och sin lillasyster att hantera pappan som gick djupare in i sin sjukldom. Istället för att själv få stöd fick Magdalena, då 19 år, vara den starka i familjen.

Den 14 åriga lillasystern reagerade med att sluta ta hem kompisar när pappan, på grund av sjukdomen, tappat omdömet och bara skröt om sig själv. Hon gick till en kurator på skolan och fick lite hjälp, men när hon sen bytte skola skrattade kuratorn på den nya skolan bort alla hennes berättelser om pappans sätt att uppföra sig.

Dålig kunskap om demenssjukdomar
Enligt Demensförbundet är kunskapen om demenssjukdomar fortafarnde mycket låg på till exempel skolar, men även hos Barn och ugdomspsykiatrin, (BUP), centrala studiestödsnämnden (CSN) och hos Polisen, vilket gör att barn och tonåringar med en demenssjukförälder inte får den hjälp de behöver.

Fler läger behövs
Kommunerna Avesta och Mora anordnar varje år ett läger för barn och tonårsbarn till demenssjuka. Dit kommer unga anhöriga från hela landet, men det skulle behövas fler sådana läger så att alla som vill och behöver koma dit, får plats. Magdalena Albinsson jobbar idag som lärare och funderar mycket på vad man skulle kunna göra för att ge bättre stöd till andra unga anhöriga:

- När det rätta tillfället dyker upp kommer jag givetvis att berätta det för alla elever inom mitt yrke. Både nu och framöver, för det är så viktigt att dela med sig, säger Magdalena Albinsson.

Ett sätt att göra det är genom hennes blogg där hon skrivit om hur det har varit att ha haft en demenssjuk pappa och livet efter att han gått bort. 

Här kan du läsa Magdalenas blogg. 

Relaterat

Mer om Tema: Psykisk hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".