Journalisten Bosse Gustafsson i Karlskrona lät utbrändheten gå för långt. Till slut kom panikångesten, en diagnos han fått leva med sedan det tidiga 90-talet. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
TEMA: PSYKISK HÄLSA

Bosse Gustafsson har fått lära sig att leva med panikångest

"Jag har gjort väldigt många tandläkarbesök utan att vara där"
11 min

Arbetet som journalist på Sydöstran var intensivt. Bosse Gustafsson var 40 år och ansträngde sig till det yttersta för att hitta den hetaste storyn. Som en blixt från klar himmel slog panikångesten till och den högpresterande reportern golvades totalt.

– Det var svettningar, det dunkade i hela kroppen, jag tappade känseln, hjärtat bankade sanslöst. Jag var helt säker på att jag skulle dö, säger han. 

Det har gått mer än tjugo år men Bosse Gustafsson kan fortfarande minnas detaljerna i vad som skulle bli den första allvarliga panikångestattacken. 

– Jag skulle gå på lunch och sa åt receptionisten att jag skulle vara tillbaka om en timme. Det räckte med några steg ut på Landbrogatan för att inse att något var allvarligt fel. 

Kroppen låste sig 
Symptomen var omedelbara. Hela kroppen låste sig, Bosse Gustafsson fastnade mitt i ett steg och tappade känseln i kroppen. Samtidigt började svett tränga fram och hjärtat slog med en sanslös hastighet. Efter att han tagit sig tillbaka till tidningsredaktionen fick han hjälp med att åka till akuten där läkare gjorde de sedvanliga testerna för att ta reda på vad som kunde vara fel. 

– De symptom man får vid panikångest är förvillande lika allvarliga sjukdomar som hjärtattacker och hjärnblödningar, säger Bosse Gustafsson.  

Efter den första attacken gick det en kort tid innan nästa kom och snart blev han sjukskriven och fick sin diagnos. Ett år och tre månader fick han vara hemma. 

– Jag minns att jag inte kunde ta ett steg utanför huset utan att få attacker. En promenad på trettio meter ner till en kiosk var ju som en idrottsprestation. 

Blivit bättre
Attackerna har varit en röd tråd i Bosse Gustafssons liv sedan dess. Det händer att de återkommer men han har blivit bättre på att hantera dem. Han menar att den rädsla man kan känna de första gångerna sakta byts ut mot en förvissning om att man inte kommer att dö, man kommer att överleva även om det känns oerhört jobbigt när attackerna kommer. 

Det som gjort att Bosse Gustafssons panikångest blivit lättare för honom att hantera är dels att han blivit äldre och lärt sig leva med det men också den hjälp han fått av bl.a medicin och kognitiv beteendeterapi. 

– Man får bli lite kompis med attackerna och försöka hantera dem på bästa sätt. 

Intervjun är en del i vår temavecka om psykisk hälsa. All rapportering i ämnet hittar du här

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Hjälplinjen0771-22 00 60, alla dagar 13-22

Psykiatrisk akutavdelning i Karlskrona - 0455-73 10 40

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning i Karlskrona - 0455-73 58 25

BUP i Karlshamn - 0454-73 29 00

Barnens rätt i samhället, BRIS. Barnens telefon 11 61 11 är öppen alla dagar klockan 14-21. Och för vuxna:  0771-505050 vardagar klockan 9-12.

SPES - för dig som förlorat någon anhörig 08-34 58 73. Alla dagar klockan 19-22

Jourhavande Medmänniska 08-702 16 80. Varje natt klockan 21-06

Temavecka - Psykisk hälsa

Hela vecka 45 har vi på P4 temavecka med ämnet psykisk hälsa. 

Vi vill prata om det psykiska måendet på alla plan - när man mår dåligt, eller bra mittemellan. Vilken hjälp kan man få, hur påverkar den psykiska hälsan ens liv?

Har du tips, idéer eller synpunkter på vår rapportering? Eller vill du berätta om dina egna erfarenheter?

Här hittar du all rapportering hittills. 

Ring vår Publikredaktör Stina Linde på 0455-366810 eller mejla tips.blekinge@sverigesradio.se. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".