1 av 2
Krig, olyckor och IT-haveri finns med på listan. Foto: Montage
2 av 2
Här är resultaten från 2014 jämfört med 2013. Foto: MSB

Lista: Det här är unga mest rädda för

Epidemi, krig och trafikolyckor är topp tre på listan över vad ungdomar fruktar allra mest. 

Svenska ungdomar är mest rädda för epidemier. Det visar en undersökning som myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort.

Tidigare har krig varit nummer ett på listan men nu har epidemier klättrat till en första plats. Och det kan bero på ebola.

Undersökningen
MSB frågade i oktober i år 6 700 18-åringar i landet om vilken allvarlig händelse som skrämmer dem mest och en av fyra svarade epidemi. Fyra av tio tror att ebolaepidemin utgör ett allvarligt hot mot Sverige.

– Det kan tänkas vara ebolautbrottet i Västafrika som är orsaken. Det beror ju förmodligen på den massiva medierapporteringen. Och att världens länder och FN faktiskt tycker att det här utbrottet är allvarligt, säger Marcus Årskog som är kommunikatör på MSB.

"Dör av att ramla och slår sig"
Trots att många unga är rädda för att drabbas av en epidemi behöver vi som bor i Sverige inte vara särskilt rädda för ebola. Risken för ett större utbrott här är väldigt liten menar Marcus Årskog. Enligt honom är det helt andra saker som är farliga.

– Det som man bör vara mest rädd för är vardagsolyckor. Det är närmare 3 000 personer varje år som får sätta livet till för att man ramlar och slår sig, drunknar, är med om en trafikolycka eller omkommer i en brand, avslutar Marcus Årskog.

Fråga

Listan:

1. Epidemi (24 %)

2. Krig (20 %)

3. Trafikolycka (14 %)
 
4. Terrorism (10 %)

5. Bostadsbrand (8 %)

6. Tåg-, båt- eller flygolycka (8 %)

7. Naturkatastrof (5 %)

8. IT-haveri (2 %)

9. Upplopp eller kravaller (2 %)

10. Utan tillgång på dricksvatten i mer än 24 timmar (1 %)

Källa: MSB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".