De två meter höga stängslen ska förebygga självmordsförsök och minska möjligheterna att gena. Foto: Trafikverket

Stängsel vid räls ska rädda liv

"Det är trygggt att åka tåg men farligt att vara i tågmiljön"
1:05 min

Varje år dör runt hundra människor på järnvägsspår i Sverige. I Blekinge har tre personer omkommit de senaste två åren. Just nu sätter Trafikverket upp stängsel på utsatta järnvägsträckor.

– I Skåne och Blekinge sätts 2,5 mil stängsel upp på de värst drabbade ställena,  Lars Ekman som är målstrateg för trafiksäkerhet på Trafikverket.

För två år sedan beslutade Trafikverket att antalet dödsfall på spår ska halveras till år 2020.

Trafikverket har inventerat riskområden och börjat stängsla där det förekommit självmord, där folk ofta genar över spåren eller där det är öppet in till spårområdet.

Drygt två meter höga stängsel ska förebygga självmordsförsök och minska möjligheterna att gena över järnvägsspåren.De nya stängslen är höga, gjutna i marken och har taggar högst upp.

På kustbanan sätter Trafikverket upp höga stängsel vid Valje och Åryd. Men Rödeby, där många genar över järnsvägsspåren, är inte med i den här omgången.

– Nej, nu tar vi först de platser där vi vet att folk har blivit påkörda, säger Lars Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".