Silvia Nichifor sjunger med boende på Östralycke. Foto: Monika Titor

Körsång som medicin på export

Jag får bra betalt för att ha kul på jobbet.
2:28 min

Demensboendet Östralycke i Karlshamn kontaktas ideligen av andra kommuner och boenden i andra länder som vill lära sig arbeta med musik för att minska medicineringen.

Enhetschefen Silvia Nichifor märkte att de demenssjuka blev lugnare och gladare av att sjunga eller lyssna på musik. Snart kunde man minska och i flera falla sluta helt med lugnade mediciner på boendet. Något som snabbt blev omskrivet i landet och utomlands. Nu använder Silvia en del av sin arbetstid till att svara på frågor från andra boenden som vill arbeta likadant.

– Jag tycker mycket om mitt jobb och jag tycker att jag får väldigt bra betalt för att ha det kul på mitt jobb varje dag, säger hon. 

– När jag ser att det är så goda effekter så tänker jag "varför kan vi inte istället för att gå in och säga nu ska du dra upp din rullgardin, nu ska du äta frukost", sjunga lite istället? La,la,la,la,la godmorgon. Det finns inte en enda människa som inte tycker att det är roligt att träffa en människa som är glad, fortsätter Silvia Nichifor.

Alla är med
I början bjöd Silvia in dem som hon trodde skulle klara av att hänga med i sångtexterna på kören, men nu är alla med. Vissa sjunger, andra stampar takten, eller klappar händerna. Även om de sen har glömt att de varit på kör så är de på gott humör långt efter att körledaren gått hem.

Men trots att alla är överens om att musik och sång fungerar bra för att stimulera de sinnen man fortfarande har kvar är det få boenden som på allvar har börjat använda metoden. Doris Zetterquist, verksamhetschef för särskilt boende i Karlshams kommun tror att det kan bero på osäkerhet.

– Det måste finnas eldsjälar, någon som går före och visar vägen och alla är inte bekväma med att sjunga, säger Doris Zetterquist.

För att råda bot på det tänker både Doris Zetterqvist och Silvia Nichifor ställa frågan "tycker du om att sjunga?" vid anställningsintervjuer.

Kör på varje boende
Till våren kommer Silvias Nichifor att visa upp sitt arbete då projektet med icke farmakologiska metoder och kören presenteras för Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Socialdepartementet. Då kanske sjungandet blir vardagsmat på varje äldreboende.

En av dem som älskar kören på Östralycke är Ingegerd Stam.

– Jag känner mig upprymd och glad och ser fram emot dessa måndageftermiddagar när man får lämna sitt rum och göra något annat som till exempel att sjunga, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".