Projekt får tillbaka ungdomarna till skolan

"Så här långt går det över all förväntan"
1:31 min

Sölvesborg kommuns satsning på att få tillbaka hemmasittande elever går över förväntan. Några är redan tillbaka i skolan.

”Hemmasittare och skolavhopparprojekt” är namnet på ett nytt projekt som startade i Sölvesborgs kommun i somras.

Det är ett tvåårigt projekt som ska få tillbaka de barn och ungdomar som av en eller annan anledning inte vill, orkar eller kan gå till skolan.

Trots att projektet bara har varit igång i fyra månader så har det redan gett goda resultat enligt projektledare Marcus Cato.

– Flera elever är redan tillbaka i skolan, säger han.

Kostar samhället
Projektet startades för att kommunen har ett antal barn och ungdomar som inte tar sig till skolan på egen hand, och de barn som inte går ut skolan riskerar att hamna utanför hela livet. Men det är inte bara en tragedi för den enskilda individen. Ekonomiska beräkningar visar att de barn och ungdomar som inte går i skolan kommer att kosta samhället mellan 12-15 miljoner under sin livstid.

Ett 20-tal elever får hjälp
Det är tio elever från högstadiet som ingår i projektet och lika många på gymnasiet.

Varför ungdomarna väljer att stanna hemma är väldigt individuellt. De kan vara mobbade, känna sig utanför, ha svårt med skolarbetet eller har problem i sin hemmiljö.

Man kan se tendenser redan i tidig ålder men det är främst i högstadiet som problemet visar sig.

Förhoppningen med projektet är att det ska bli en permanent resurs i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".