FOTO: HASSE HOLMBERG / TT
Ett stycke fiskehistoria. Foto: Hasse Holmberg/ TT

Rättvisare kulturanslag i Karlshamn

Andra föreningar fick bidrag för uppvärmning
1:21 min

Efter påtryckningar från ideella föreningar, som jämfört anslag för uppvärmning, har Karlshamns kommun gjort om regler för kulturanslagen.

Uppvärmningskostnaderna är en stor utgift för Blekinges Sjöfartmuseum. Museet har därför tittat på om andra föreningar får hjälp med detta.

– Så vitt jag vet så har det väl utbetalats till andra föreningar. Vi jämför väl oss närmast med Karlshamns museum här och där så ingår väl det en del, att de får det bekostat, säger Ulf Jansson, ordförande i Blekinge Sjöfartmuseum i Karlshamn.

Sedan 2012 har Blekinges Sjöfartmuseum skickat in skrivelser till kommunen om uppvärmningskostnader och nu har alltså reglerna och riktlinjerna för anslag till kulturföreningar i Karlshamn gjorts om.

Tidigare kunde ansökningar se ut på många olika sätt. Allt från några handskrivna rader till hela årsberättelser. Enligt kommunens kultursamordnare Pernilla Ekvall Liljeqvist blev bedömningen därför i flera fall godtycklig.

Sedan april i år finns ett särskilt formulär som alla kulturföreningar måste fylla i för att ansöka om bidrag. 20:e november fattar Kulturnämnden beslut om vilka föreningar som får bidrag och till vad. Och efter årsskiftet ska de första anslagen, enligt det nya systemet, betalas ut.

– Det är ju mer omfattande än det som var tidigare och det är väl riktigt. Man får hela bilden av verksamheterna och kan utifrån det göra en bättre bedömning, säger Ulf Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".