Del av Berlinmuren som den ser ut i dag. Foto: Jessica Gow / TT

Bettan i Kallinge har Berlinmuren i vardagsrummet

"Jag stoppade ner den i väskan och fick med den hem"
4:17 min

Nu på söndag är det exakt 25 år sedan som Berlinmuren föll. Bettan Bohlin i Kallinge är en av de personer i världen som har en liten bit av muren. Den finns bevarad i ett vitrinskåp i vardagsrummet. 

Folkliga protester i Polen blev startskottet för hela frigörelsen av Östeuropa, säger Jan Axel Stoltz som på 1980-talet var svensk ordförande i den hjälpkommitté som hade som uppgift att underlätta för fackföreningsrörelsen Solidaritet.

Efter strejken på varvet i Gdansk i augusti 1980 tilläts Solidaritet verka fackligt. Detta blev dock kortvarigt och snart infann sig ett krigstillstånd vilket gjorde att man istället fick verka under jorden.
Jan Axel Stoltz var en av dem som arbetade i det tysta för att driva på den polska frihetskampen.

I Östtyskland kämpade samtidigt tyskar för sin frihet och nio år efter att strejken i Polen rasade, rämnade slutligen Berlinmuren.  

Åkte dit som turist 
Efter att Tyskland förenats var det många västerlänningar som besökte muren. En av dem var Bettan Bohlin i Kallinge som på försommaren 1990 befann sig i den tyska huvudstaden.

– Jag var ju i Berlin även innan murens fall. Det var en fruktansvärd stämning på den tiden. 1990 kunde man fortfarande se resten av den känslan, med militärer på gatorna och så, säger hon.

Smugglade med sig cementklump 
Under resan hamnade Bettan Bohlin vid ett tillfälle så pass nära muren att hon kunde ta på den och det var då hon passade på.

– Jag hittade en cementbit, ungefär tio gånger sju centimeter som jag smugglade med mig därifrån. De höll på att riva muren då och jag lyckades få tag i en bit som fallit ner.

Idag förvaras den historiskt intressanta cementklumpen på hedersplats. Bettan Bohlin har lagt den i ett vitrinskåp som står i vardagsrummet.
Däremot är det inte så ofta som hon plockar fram den numera.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".