Arkivfoto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Hör busschauffören som avlivade ett rådjur

Chauffören: Förstår att det såg groteskt ut
7:38 min

Jobbpendlare med morgonbussen från Kalmar till Karlskrona fick i morse en lite udda upplevelse. Chauffören stannade bussen, hoppade ur och avlivade ett rådjur som blivit påkört.   

Journalisten Johan Nordström var passagerare på bussen, på väg till sitt jobb i Karlskrona. Någonstans i mitten av resan vaknade han ur sin slummer eftersom bussen stannade till. Johan Nordström kunde genom rutan se att flera bilar stod parkerade i vägrenen och att en av dem hade kört på ett rådjur som låg på vägen. 

Det som hände sen fick honom verkligen att kvickna till. 

– Chauffören hoppade ur, plockade fram något och tog ett rejält grepp om rådjurets hals. Sedan gjorde han några huggande rörelser. En annan medpassagerare skrek nästan till och tittade bort, berättar Johan Nordström. 

Busschauffören Thore Gemgård förstår att det hela kan låta lite bisarrt, berättat såhär i efterhand. Han förklarar att han agerade som han gjorde för att förkorta rådjurets lidande. 

– Jag tog tag i hornet på råbocken och gav honom ett slag med den trubbiga delen av en yxa, som en av bilförarna hade i bagaget. Jag förstår att det såg lite groteskt ut, säger han. 

För Thore Gemgård var det ingen tvekan om vad han skulle göra i den här situationen. 

– Jag är jägare, kan stycka djur och känner till deras anatomi. 

Men alla kanske inte borde ha gjort likadant?

– Nej, om man inte vet sina saker ska man låta bli. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".