Datorer i kommunhus duschades med vatten

Ett automatlarm utlöste ett sprinklersystem i ett serverrum i Olofströms kommunhus under morgonen. Men allt har fungerat som det ska och kommunens system har inte påverkats alls.

Det var vid halv åtta-tiden som ett automatlarm satte igång sprinklersystemet i serverrummet på kommunhuset och tio liter vatten sprutades ut.

Enligt räddningstjänsten västra Blekinge har det inte varit en öppen brand, men det har varit rökutveckling och det luktade bränd plast.

IT-chefen Fredrik Anderberg har varit på plats under förmiddagen och enligt honom är allt under kontroll.

– Allt har fungerat precis som det ska, säger han.

Sprinklersystemet skickar ut vatten i form av dimma och vattnet är också avjoniserat så att det inte ska skapa kortslutning i den tekniska utrustningen.

Men trots att systemet inte borde skapa problem var Fredrik Anderberg ändå nervös när han mötte räddningstjänsten med blåljus på när han åkte till kommunhuset.

– Det värsta som hade kunnat hända var ju att alla system låg nere, säger Anderberg.

Det är fortfarande oklart vad som skapade rökutvecklingen men Anderberg säger att de har stängt av det som misstänkts ha felat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".