Trefaldighetskyrkan kan bli fristad för tiggarna. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Tiggare får sova över i kyrkan

"Vi behöver någonstans att sova, tack snälla"
1:14 min

I Karlskrona har Svenska kyrkan bestämt att man ska hjälpa de tiggare som finns i staden genom att öppna Trefaldighetskyrkan nattetid om de har behov av det.

Beskedet om den nattöppna kyrkan togs enligt kontraktsprost och kyrkoherde Pamela Garpefors emot med tacksamhet.

– De sa vi behöver någonstans att sova, tack snälla, berättar hon.

Gheorghg Stanescq från Rumänien som är en av de som tigger i Karlskrona har berättat för Sydöstran att han och hans fru brukar sova vid Wachtmeistergallerian eller i någon av stadens parker.

Men nu kommer Trefaldighetskyrkan att hålla öppet nattetid för de som behöver någonstans att ta vägen. På plats kommer det finnas personal som jobbar volontärt.

Och för kontraktsprost och kyrkoherde Pamelea Garpefors är det naturligt att kyrkan gör vad den kan för utsatta människor, men hon ser en fara i att allt fler tar för givet att samhället eller någon annan ska hjälpa.

– Samhället mäktar inte med allt och därför är det viktigt att vi alla gör det vi kan. Vi har en tendens att säga att det där får någon annan sköta och skjuta det ifrån oss. Men vi vill ta på oss och säga att vi har också ett ansvar att hjälpa medmänniskan, säger Pamela Garpefors.

För snart 20 år sen öppnades Trefaldighetskyrkan för det hundratal utvisningshotade flyktingar som flytt kriget på Balkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".