Krifs spelare kommer man nu kunna se lite mindre påklädda. Foto: Lars Nilsson

Krif lånar ut spelare till Ladies Night Out

Sportchefen: Vi har inte haft några uttagningar
9:46 min

Fem spelare från A-laget ska under kvällen servera iklädda endast byxor, fluga och hängslen. Kul grej säger Krif, men varför är det okej för killar att göra detta? Genusexperten svarar.

Kallinge/Ronneby IF:s spelare ska ha fått frågan och själva tyckt att det var en rolig grej att ställa upp på. Föreningens sportchef, Mikael Johansson, tycker också att det är en kul grej. 

– Det är ingen som har hotats till att ställa upp, så jag tycker inte det var några konstigheter. Man behöver inte se allt så allvarligt, säger han. 

– Spelarna fick frågan om de var på. De skrattade lite och sa sedan att de kunde köra på det. 

Bland annat är det Hampus Forsling och Robin Nilsson som ska vara med.

– Jag ser inga problem med det. Här är det killar som i sluten grupp ska servera mat på ett roligt sätt, säger Mikael Johansson. 

Inte bra för killarna
När killar exponeras på det här sättet är det sällan någon som höjer ett ögonbryn, men att försöka avfärda tjejer som halvnakna serverar på en herrklubb som en "kul grej" går inte. Men varför är det så att det är okej att låta killars kroppar visas upp på det här sättet? 

Viktoria C Wahlgren är doktor i genusvetenskap och jämställdhetsansvarig på Länsstyrelsen i Blekinge:

– Kvinnor har under en lång tid i historien haft en annan sexualisering av sin kropp. Det är helt okej för män att gå halvnakna även på platser där vi kanske inte förväntar oss att möta en halvnaken kropp. Det går flera årtusenden tillbaka och hänger ihop med religion och historieutveckling, säger hon. 

Kan påverka pojkars självförtroende
Viktoria C Wahlgren höjer ett varningens finger. Även pojkar påverkas av de får se män med snygga kroppar som exponeras på olika platser. 

– Vi har flickor och pojkar i dag som försöker uppfylla samhällets normer. Så även om det ibland är mer okej för både herrar och damer att gå utan tröja så har vi också en motsida där det påverkar självförtroendet på ett ganska negativt sätt. 

Blir vi mer jämställda av att även män sexualiseras på det här sättet? 

– Nej, det blir tyvärr inte så. Jämställdheten vill ju att vi ska må bra i våra roller och acceptera folk. Så det blir ju inte bättre, det blir det inte, säger Viktoria C Wahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".