Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Ny lag höjer bränslekostnaderna för Stena Line

"Transportföretagen söker sig de vägar som finns"
3:23 min

Stena Line räknar med ökade bränslekostnader efter nyår på en miljon om dagen.

Orsaken är nya regler om svavel i bränslet, något som riskerar att leda till bränslebrist.

Stena Lines bränslekostnader kommer att öka med 50 procent.
Det beror på att den miljöfarliga svavelhalten i fartygsbränslet ska minskas i Östersjön efter nyår då en ny lag träder i kraft.

– Primärt är det fraktkunderna som kommer att få bära den stora delen av den här kostnadsökningen, säger Tony Michaelsen, linjechef på Stena Line i Karlskrona. 

Linjen mellan Karlskrona och Gdynia är otroligt stark, menar Tony Michaelsen men det finns en risk att man kan komma att tappa fraktkunder.

– Vi förväntar oss ingen tillbakagång utan snarare en begränsad tillväxt.

Har ni inte förståelse för att detta är nödvändigt för att rädda miljön?

– Vi vill gärna dra vårt strå till stacken. Samtidigt kan man ifrågasätta det här beslutet med tanke på att avgaserna i luften kommer att öka, säger Tony Michaelsen som tror att fler transporter kommer att ske med lastbil på våra vägar framöver. 

Det finns alternativa bränslen på marknaden men det kommer att ta ett antal år innan tester som just nu genomförs visar att det verkligen fungerar, menar Stena Line. 

– Bränsle finns i den omfattning som marknaden efterfrågar och sanningen är att det idag inte finns exempelvis metanol i den utsträckning som krävs. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".