Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Modersmålsundervisning - men inte på barnets skola

Publicerat tisdag 11 november 2014 kl 05.00
"Vi jobbar, så hon gick inte"
(1:31 min)
Skolbarn Foto: Hasse Holmberg/TT
Modersmålsundervisningen hålls ofta på en annan skola än den där barnet går. Foto: Hasse Holmberg/TT

256 elever i Karlskrona kommun har sökt modersmålsundervisning men får ingen. En av orsakerna är att undervisningen ofta ges på en annan skola än den barnet går på.

Alla elever som har en förälder med annat modersmål än svenska har rätt till modersmålundervisning om språket talas hemma. Det måste finnas minst fem barn på skolan som vill ha modersmålsundervisning i samma språk för att det ska bli av.

Men det betyder inte att undervisningen erbjuds på den skola som barnet går på. Många föräldrar som ansöker om modersmålsundervisning för sitt barn, ska istället själva ta sitt barn till modersmålsundervisning på en annan skola. Något som oftast ska ske mitt på dagen.

– Jag fick veta att det finns undervisning på en annan skola. Men det passade inte oss eftersom det var mitt på dagen och vi jobbar och inte kan skjutsa då, säger föräldern Sladana Raguz Bjelevac, som är en av dem som valde bort undervisningen.

Ta ledigt i två timmar
Det skulle innebära att föräldern kanske måste ta ledigt för att först hämta sitt barn på skolan, ta det kommunalt eller med bil till en annan skola, vänta där under lektionen och sedan ta tillbaka barnet till skolan igen. En omöjlighet för de flesta föräldrar som arbetar.

Modersmålsundervisning via dator
För att få bukt med problemet har utbildningsminister Gustav Fridolin öppnat för att i framtiden erbjuda modersmålsundervisning på länk. Något som kanske skulle kunna bli en lösning för att kunna erbjuda modersmålsundervisning för barn i glesbygd.

Men undervisning genom en dator ratas av Sladana Raguz Bjelevac. Hon tycker att barnen behöver en riktig lärare på skolan.

– Det är jätteviktigt med modersmålsundervisning eftersom det blir lite lättare för barnet att lära sig, det tas på större allvar om man får lära sig i skolan. Det blir också lättare för föräldrarna att bygga på det, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".