Solen tittar fram bakom ett par fluffiga vita moln. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Karl-Henrik Robèrt. Foto:Scanpix.
2 av 2
Karl-Henrik Robèrt. Foto:Scanpix.

Sommar i november - härligt härligt men farligt farligt

Forskaren: "Det är billigare att sätta en vindsnurra i vägen för vinden"
8:20 min

Meteorologisk sommar i november och värmerekord på löpande band. Rekord är roliga, men det känns inte så normalt. Karl-Henrik Robért är expert på ämnet och säger att vi bör vara oroliga.

Snart halvvägs in i november har vi fortfarande meteorologisk sommar i Blekinge och nyligen var det den varmaste novemberdagen i Karlshamn på 150 år. Det var 14,8 grader den 4 november och så varmt har det inte varit sedan mätningarna började 1859.

Det är ju å ena sidan kul med rekord - men det känns ju inte så normalt. Är det på grund av alla utsläpp som värmerekorden nu radar upp sig?

Karl-Henrik Robért, professor i strategisk hållbar utveckling på Blekinge tekniska högskola tycker att vi borde bli oroliga.

– Men inte en oro som leder till förlamning, utan en som leder till att man agerar. Vuxna människor reagerar bra på att se sanningen i vitögat och den är allvarlig. Men en del av sanningen är att vi kan hantera den här situationen, säger Karl-Henrik Robért.

Forskare eniga
Växthuseffekten har under lång tid varit väldigt omdebatterad, men nu verkar forskare ha enats om två saker. Dels att det blir allt varmare, dels att vi människor bidrar till att det blir varmare med våra koldioxidutsläpp.

Det som de lärde tvistar om är om människan står för hela ökningen eller om naturen själv bidrar och i så fall, hur mycket.

– Det finns till exempel förändringar i solens strålning och vridning på jordaxeln, säger Karl-Henrik Robért.

Men enligt honom spelar det ingen roll om naturen är med och påverkar. Oavsett borde vi människor vara ännu mer noggranna med att inte påverka så mycket själva. 

– Vi måste vara särskilt försiktiga om naturen själv står för en del av klimatförsämringen. Då måste vi dra ner ytterligare på vår rättighet att lägga lök på laxen, säger han.

Manar till förändring
Redan nu märker vi av växthusförändringarna. Den meteorologiska sommaren nu i november är ett exempel på det. På andra ställen i världen ökar extremvädret som torka och orkaner, och förändringarna blir bara värre och värre.

Det kommer bli svårt att få fram mat till jordens befolkning efter att jordbrukszoner slagits ut eller flyttats, stora mängder människor kommer behöva flytta på grund av att de inte kan bo kvar på grund av extremvädret. Epidemier kommer slå till och nya sjukdomar kommer spridas när det blir varmare. 

Karl-Henrik Robért menar att Blekinge inte kommer att skonas.

– Här där vi bor kommer det bli relativt små problem, men detta påverkar oss för vi är en del av det globala samfundet, säger han. 

Förändring måste ske
Men är allt dömt, eller kan vi vända det här? Karl-Henrik Robért är ändå positiv, men säger att tankesättet måste förändras. Den gamla idén om att det inte går att ändras och att den förnybara energin inte skulle räcka den är fel och något man måste komma ifrån. 

Man måste också inse att man kan tjäna pengar på att vara klimatsmart. 

– Vi behöver goda exempel och såna bolag, kommuner, städer och länder finns över hela världen. Sverige är en jätteviktig spelare på denna arenan, säger Karl-Henrik Robért.

BTH i framkant
Han säger att Blekinge tekniska högskola är i framkanten av denna forskningen och att Karlskrona kommun är en av de bra exemplen på hur man kan jobba på ett hållbart sätt.

Men det gäller att inte slappna av utan att fortsätta vara en förebild.

– Man måste förstå att om man bara pratar men inte gör något själv så är det ingen som lyssnar. Men gör man en massa, tjänar pengar på det och minskar på problemen, då lyssnar folk. Över hela världen, säger Karl-Henrik Robért. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".