Tre paket inslagna i julpapper. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Julhandeln börjar extremt tidigt på nätet

"Jag har aldrig varit med om att det startar så här tidigt"
9:52 min

Allt fler handlar julklappar på nätet. Andelen utdelade paket kring jul ökade med elva procent i Blekinge förra julen jämfört med 2012.

Siffror från Post Nord visar att allt fler skickar paket med posten inför jul, något som kan tolkas som att fler och fler handlar juklappar över nätet. 

– Störst ökning ser vi i Karlskrona med 13,4 procent, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord. 

Liten ökning i Ronneby 
Även i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström ser man en ökning som ligger mellan 9 och 12 procent. 
I Ronneby var ökningen däremot mer modest; 1,9 procent. Vad det beror på kan Post Nord inte säga. 

Att många skickar julklappar eller beställer hem dem via nätet märks av redan nu i november. Enligt Arne Andersson från Post Nord är det en rekordtidig ökning i år och en av anledningarna kan vara att även fysiska butiker börjar julskylta allt tidigare.

Var inte ute för sent
Niclas Sturesson är konsumentvägledare i Karlshamns kommun. Han anser att den största risken med att handla klappar via nätet är leveranstiden. För att vara säker på att hinna få hem sin julklapp rekommenderar han minst en vecka innan julafton medan PostNord anser att man kan beställa varor ända fram till den 22 december i år. 

Vem som bär ansvaret om något går fel är däremot väldigt tydligt: 

– Det är näthandelsföretaget, den du har gjort avtalet med. De har i sin tur ett avtal med transportören. Händer något med julklappen så ska man reklamera till den man har avtalet med, dvs webb-butiken, säger konsumentvägledaren Niclas Sturesson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".