Grisar. Foto: Lars Pehrson/TT
Lantbrukare Sven-Allan Gustafsson i Lörby vet inte om han får stöd till sitt nya grisstall. Foto: Lars Pehrson/TT

Besked om landsbygdsstöd kraftigt försenat

"Fick ta risken att bygga utan stöd"
1:32 min

Det ekonomiska bidraget för att utveckla landsbygden, Landsbygdsprogrammet, är kraftigt försenat. Det ställer till det för bland andra lantbrukare Sven-Allan Gustafsson i Lörby.

Att Landsbygdsprogrammet är försenat innebär att den som sökt stöd för nya projekt kan få vänta upp till ett år på att få besked om man får pengar.

Byggde grisstall
En av dem är Sven-Allan Gustafsson som trots att han inte vet om han får några pengar var tvungen att börja bygga sitt nya grisstall.

– Vi har ju haft ett tillstånd för utökad produktion som går ut i höst och vi fick ta den risken att bygga utan stöd eller inte bygga alls, säger han.

36 miljarder delas ut
Från i år till och med 2020 ska 36 miljarder kronor delas ut till olika projekt som ska utveckla landsbygden.

Hälften av pengarna kommer från EU och resten från staten.

Anledningen till att inga pengar betalas ut är att EU-kommissionen skulle godkänt det svenska förslaget om det nya landsbygdsprogrammet. Men istället för att godkännas kom det tillbaka med över 300 frågor som skulle besvaras och nu kommer det att dröja fram till våren innan det går att få besked om man får sitt sökta stöd.

Medhåll av handläggare
För Carola Johansson som är handläggare för landsbygdsstöd på Länsstyrelsen i Blekinge känns det inte heller bra:

– Det känns ju jättesvårt att inte kunna ta beslut. Vi är framme ända in i maj innan de kan få besked om de får stöd. Så de som bygger nu bygger ju på egen risk att de kanske inte får något stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".