Två män står bredvid varandra på ett torg. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
1 av 2
Lennart Månsson och Djanpaolo Kokot röstade ja 1994. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Närbild på en man i glasögon och beige jacka. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
2 av 2
Ulf Bjerén tycker att Sverige borde lämna EU. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

20 år sedan vi röstade om EU

"Jag tycker det är mer fördelar än nackdelar"
1:22 min

Idag är det exakt 20 år sedan vi folkomröstade ifall Sverige skulle gå med i EU. Resultatet blev som vi vet ett ja, men hade Blekingeborna själva fått bestämma så hade vi inte gått med.

I Blekinge röstade 52,6 procent av väljarna nej och 46,5 procent ja. Vi hade alltså omvända siffror jämfört med riket i stort där 52,3 procent röstade ja och 46,8 procent röstade nej.

Fördelar vid export
En av Blekingeborna som röstade ja för 20 år sedan var Lennart Månsson i Ronneby.

– Jag tyckte det lät vettigt så jag röstade ja. Men jag tycker att det är för toppstyrt, vi får rätta oss för mycket efter vad de tycker och tänker, vi är för små.

Även Ronnebybon Djanpaolo Kokot röstade ja och förutom att han tycker att det blivit lättare att resa inom Europa så ser han även andra fördelar. 

– Världen har blivit sådan att ju större man är desto bättre. Sverige är ett land som exporterar mycket så då är det också en fördel, säger Djanpaolo Kokot.

"Som en tvångströja"
Men det finns också de som fortfarande tycker att EU är dåligt. En av dem är Karlskronabon Ulf Bjerén som är medlem i folkrörelsen Nej till EU. Rörelsen har de senaste 20 åren allt färre aktiva medlemmar men deras krav kvarstår; att Sverige ska lämna EU.

Ulf Bjerén ser faktiskt inte något som är positivt med Europeiska Unionen.

– EU är en ram som sätts för medlemsländernas politik och den ramen inskränker ländernas nationella självständighet. Den utgör en tvångströja på demokratin kan man säga.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".