Undersköterskan Ann-Kristin Johansson är trött, sliten och ledsen på politikernas beslut. Foto:Martin Arvebro/Sveriges Radio
Ann-Kristin Johansson. Foto:Martin Arvebro/Sveriges Radio

Personal inom äldreomsorgen säger upp sig i protest

Ann-Kristin Johansson, undersköterska: Det är människor vi arbetar med, inte djur
4:28 min

Kvaliteten på äldreomsorgen blir allt sämre, menar Ann-Kristin Johansson som är undersköterska på Mariegården i Svängsta. Hon har sagt upp sig i protest över att arbetsförhållandena blivit ohållbara.

Personalen sysslar med pappersarbete istället för ta hand om de äldre medan unga anställda går in i väggen när de känner att de inte räcker till, berättar Ann-Kristin Johansson.

– Vi ska ju utföra mer arbete på kortare tid och någonstans finns det en gräns, säger hon.

Hon är 60 år och har jobbat länge inom vården. Hon ser hur det förändrats och att man inte längre hinner med de gamla. Det saknas personal och de ordinarie får gå in på sina lediga dagar för att täcka upp. Nu orkar hon inte längre.

– Jag är trött, sliten och ledsen på politikernas beslut angående äldrevården.

Annelie Myrbäck är omsorgschef i Karlshamn och hon känner inte igen beskrivningen av äldreomsorgen.

– Det gör jag inte och jag känner inte igen mig i det här som beskrivs som besparingar. Och sen är det en enskilds individs upplevelse och det är alltid svårt att prata om det, säger hon. 

Men Ann-Kristin Johansson nöjer sig inte med det svaret utan hoppas att politiker och tjänstemän kommer ut och ser hur verkligheten ser ut.

– Inte bara en dag eller en timme utan en vecka så de ser hur verksamheten fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".